View Single Post
Stary 15-08-2015, 10:06   #348
mariusz747
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Galaxy
Silnik: 2,0TdCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Egr, zaślepiony. prymitywnie,ale jaki efekt!!!

Cytat:
Napisał Corv Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O co kaman z tym zaślepieniem EGRa? Jakaś moda? Rozumiem, że coś się dzieje i eliminujecie w ten sposób usterkę bo po co zaślepiać coś co dobrze działa tak?
mariusz747, kupiłeś autko z przebiegiem 400 tysi? Wow...
tak kupiłem galaxa z przebiegiem 400 tyś , stan prawie że idealny oprócz przebiegu, serwisowany do 390 tyś ,dałem 10 mniej niż za takiego samego z przebiegiem 200 tyś ,więc zostało na wymianę części Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

egr wpuszcza spaliny do kolektora gdzie spotykają się one z oparami oleju z odmy tworząc błotnisty osad który z czasem wysycha i zatyka kolektor ograniczając przepływ powietrza, aż mnie ciary biorą co tam u mnie będzie po tych 400tyś, chyba ze niemcy na serwisie wymieniali kolektor

zazwyczaj wygląda to tak
UWAGA ZDJĘCIA DRASTYCZNE

https://www.google.pl/search?q=kolek...IVyNgaCh3poQ5T

wczoraj czyściłem teścia zafirę 1,9 cdti i w otwór fi 30mm nie dało się wcisnąć małego palca ,

dodatkowym kłopotem z egrem jest to że na wolnych obrotach jest otwarty po dodaniu gazu zamyka się a po odpuszczeniu znów otwiera , działa to z pewnym opóźnieniem wpływając na dynamikę pracy silnika

zaślepkę z uszczelkami znajdziecie na alledrogo za ok 30 zł , wystarczy poluzować 2 śruby i podłożyć zaślepkę z uszczelkami , a jeśli by wywalało błąd trzeba wywiercić w zaślepce otwór fi6

cod o dpfa to chyba mniej autko kopci jak ma prawidłową ilość powietrza w stosunku do paliwa , a przez zatkany kolektor mogą być odchyłki więc myślę że wpływu nie będzie , natomiast Dpf jest kolejny na mojej liście usprawnień

Ostatnio edytowane przez mariusz747 ; 15-08-2015 o 10:13
mariusz747 jest offline   Odpowiedź z Cytatem