Temat: [Focus 2008-2011] P0402 - czyżby katalizator do wymiany?
View Single Post
Stary 17-08-2015, 22:16   #18
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: P0402 - czyżby katalizator do wymiany?

teraz kontrolka świeciła mi przez 2 tygodnie. wczoraj zgasła. świece mam, klucz tez, tylko zabrakło klucza na długość. dzisiaj mi przedłużka do klucza przyszła, jeśli pasuje (bo zamówiłem w biegu i nie sprawdziłem dokładnie czy dobra przedłużke zamówiłem) to jutro zmienię świece. a że akurat check engine zgasł, to jeśli mi się uda i przez dłuższy czas kontrolka nie wróci, to kto wie. a świece na pewno mam do wymiany bo autko lubi mi szarpać a świece od nowości raczej nie były zmieniane (a przebieg jest już ponad 200tys km). tak czy inaczej, tematu nie porzucam i na bieżąco dodaje aktualizacje.

Świece które ja brałem do swojego Focusa MK2 FL 2008 1.6 benzyna to F1675222 / 1493001 (czyli AYFS22CB).
zapłaciłem niecałe £10 za komplet czterech sztuk. Wymiana dzisiaj o ile mnie organizm nie rozłoży już do końca, bo od trzeciej rano mam taką migrenę że nie wiem co się dzieje, a jestem od kilku lat z tych osób co to nic ich nie boli i na nic nie chorują, więc tym bardziej zdziwiony jestem.
Będę dawał znać odnośnie auta

update: rano wymieniłem świece. Na razie zachowanie auta na plus. O wiele lepiej reaguje na gaz, przyśpieszenie jest bez szarpania (szarpanie nie było zawsze, ale od czasu do czasu dokuczało). Co do kontrolki, jeśli świece miały jakikolwiek wpływ na P0402, to w przeciągu miesiąca na 100% będę w stanie potwierdzić, gdyż ostatnio frekwencja występowanie kontrolki na tyle wzrosła, że 30 dni pod rząd bez check engine to będzie rekord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jestem aż tak nastawiony pozytywnie że to rozwiąże problem, ale i tak pewnie świece miałem do wymiany już od dłuższego czasu, a jeśli silnik pracuje mi teraz równiej, to same plusy przy małych kosztach.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 19-08-2015 o 13:42
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem