Temat: [Focus 2008-2011] Niepokojące dźwięki ze skrzyni
View Single Post
Stary 19-08-2015, 16:55   #4
artuoi
ford::amateur

Imię: Artur
Model: Focus Mk2FL Silver X
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Niepokojące dźwięki ze skrzyni

Żadnych problemów ze sprzęgłem i skrzynią nie było, może trochę krótki skok pedału sprzęgła jak juz baaardzo chciałbym się czepiać. W czasie jazdy a właściwie przyśpieszania lekko drgała kierownica (stąd wymiana przegubu wewnętrznego). I czasmi trochę głośniej przy predkosci ok 130km/h. Objawy które opisałem usłyszałem dziś po raz pierwszy i tylko wtedy gdy auto było podniesione. Ten dźwięk to połączenie tarcia i z jakimś hurgotaniem. Po opuszczeniu auta i przejażdżce wszystko wróciło do normy. Niesmak jednak pozostał i powiem szczerze że mnie mocno to zaniepokoiło. Przy odpalaniu żadnych dziwnych dźwięków przy gaszeniu też cisza. Pedał sprzęgłaprzy lekkim dociśnięciu nie drży więc dwumasę moge chyba wykluczyć. W trakcie jazdy czuć przegub i dziwne wrażenie jakiejś niespójności. Poduszki drążki końcówki sprawdzone są ok tarcze i klocki troche zużyte ale jeszcze tragedii nie ma. Łączniku stabilizatora wymienione w zeszłym miesiącu.Auto na postoju pracuje równo nie ma żadnych drgań. Ot zagadka...

Bump:
Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mechanik z prawdziwego zdarzenia słysząc takie dżwieki ze skrzyni, majac podniesiony pojazd pierwsze co robi,to sprawdza stan oleju w skrzyni biegów. A co zrobił Twój, sprawdził? czy kazał szykować kasę.
No właśnie nic, co prawda przegub mi potwierdził i jutro mam podjechać na wymianę. Opierd.. tylko pracownika że przy podniesionym aucie delikatnie z gazem bo są opuszczone półosie. Wycieków nie ma pod spodem żadnych silnik i skrzynia suchutkie. Ale dobrze że mówisz upomnę sie i o sprawdzenie oleju w skrzyni. O kasie była rozmowa ale w temacie przegubu i tarcz. Jak zobaczył moją minę uspokajał mnie tylko że przy opuszczonych półośkach różne dźwięki pojawić się mogą. Spokojniejszy d tego nie jestem bo dodatkowe szumy zaakceptować mogę ale tarcie i hurgotanie budzą we mnei niepokój o stan portfela i nei tylko...
artuoi jest offline   Odpowiedź z Cytatem