Slartibartfast, bardzo podoba mi się twój pomysł. W sumie myślałem o podobnym rozwiązaniu ale w omawianym przez parę postów przypadku chodzi o oświetlenie nastrojowe czerwone. Moduły LED oraz wszelkie listwy świecą w tym przypadku zbyt mocno.
Na razie czekam na przesyłkę z diodami 5mm o kącie świecenia 100 stopni i światłości 4200mcd. Te będą założone w specjalne oprawki/soczewki i zamocowane do oświetlenia nastrojowego "skarpetek", uchwytu na kubki i dźwigni zmiany biegów oraz tunelu nad popielniczka z tyłu.
Mam w tych miejscach założone już diody ale świecą troszkę za słabo (mają 1500mcd) i efekt czerwonego podświetlenia jest prawie nie widoczny. Z drugiej strony jak sama nazwa wskazuje jak ma to być oświetlenie nastrojowe to nie powinno rozpraszać kierowcy i świecić delikatna poświatą. Praktycznie pierwszy etap jest już zrealizowany (będzie w 100% gdy założę te nowe-mocniejsze diody).
Drugi etap ma polegać na podświetleniu klamek (przód i tył) oraz kieszeni w drzwiach. Będę się wzorował na efekcie, który mam w focusie mk3 fabrycznie.
artur1970, Czekam na efekty "przepychania" kabelków przez gumę.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W zał. zdjęcia diody oraz oprawki. Dioda oczywiście świeci na czerwono. Dodatkowo dochodzi jeszcze rezystor 680 ohm, bo nie udało mi się znaleźć diod na 12V czerwonych rozpraszających o światłości około 4000-5000mcd.