Odp: Najlepsze i najgorsze serwisy Ford (ASO)opinie.
Kraków - PGD (Partner/EuroCar) vs Wikar
(pisałem już temacie dotyczącym Wikara, ale myślę, że ciekawy wątek, więc wklejam i tutaj)
W listopadzie miałem nieprzyjemność otrzymać strzał w bok, który spowodował wbicie przedniego prawego koła w krawężnik. Zdecydowałem się na naprawę w PGD na Przewozie. Blacharsko/lakierniczo - bez zarzutu. Problem: mimo wymiany wielu elementów zawieszenia, auto ściąga na prawo.
Hipotezy:
- problem z oponami - założone nowe - to samo
- opór hamulca - pudło - zaciski sprawne
- zużyte zawieszenie - pudło - brak najmniejszego luzu gdziekolwiek
- geometria/zbieżność w normie (do tego jeszcze wrócimy…)
Pomysły się skończyły, to zaczęło się udowadnianie mi, że problem nie istnieje. "Każde auto tak ma", "To jest w granicach normy" itp. Dodam tylko, że na A4 po puszczeniu kierownicy, auto w kilka sekund samo zmieniało pas. Ale to ja jestem walnięty…
Po prawie roku (!!) przepychanek i ciągłych wizyt poprosiłem o interwencję Ford Polska.
Skracając historię i dochodząc do sedna: znalazłem się w Wikarze na Zakopiance.
Kierownik serwisu zapoznał się z dokumentacją napraw, przejechał się ze mną na porządnej trasie i potwierdził, że auto ściąga. Auto zostawiłem na jeden dzień, odebrałem po pracy. Pojechaliśmy na drugą jazdę - samochód jedzie prosto jak po sznurku. Po wybraniu pasa na wprost można położyć ręce na kolanach (swoich lub pasażerki). I jechać. I jechać… Oczywiście po pewnym czasie auto podda się nierównościom i gdzieś zboczy, ale to są lata świetlne różnicy względem "normy PGD".
Przyczyna: źle ustawiona geometria…
Parametr poza tolerancją: zbieżność jednostronna prawego przedniego koła.
Wnioski mam takie:
1. PGD powinno rzucić okiem na kalibrację swojego urządzenia (o czym na pewno im napiszę). Przez pierwsze pół roku nie potrafili znaleźć przyczyny, przez drugie - wprawdzie uprzejmie i z taktem - ale traktowali mnie jak nawiedzonego idiotę, który się czepia.
2. Wikar rozwiązał problem w jeden dzień i w przyjaznej atmosferze. Skasowali mnie za geometrię (bo to przecież nie oni zawalili robotę, więc dlaczego mają sprzątać za darmo?), ale dostałem 50% rabatu. 48 zł za rozwiązanie problemu ciągnącego się rok? Przeżyję.
Pozdrawiam Forumowiczów i polecam Wikar na Zakopiance.
|