View Single Post
Stary 27-08-2015, 09:58   #2229
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta

Karwos00 masz rację w tym co piszesz. Nawet to spalanie na poziomie 6L jeśli chce się wykorzystać to 190KM to przecież także jest dobry wynik. Myślę że 2.0EB przy wykorzystaniu jego mocy to będzie potrzebował znacznie więcej. W każdym razie, kiedy jeździłem mega eko to wyszło mi te 4L. Jeżeli taka hybryda potrzebowała by przy umiarkowanej jeździe 5L to było by oki. Jak uważacie, czy przy takiej samej jeździe tzn nie jakos specjalnie eko ale też bez "butowania" to np. 1.5EB będzie po mieście palił chociażby 9L? Jeśli tak to mnie hybryda się opłaca a jeżdżę tylko 1500km miesięcznie. Przy założeniu, że 1.5EB z automatem kosztuje tylko 8-9 tyś mniej (takie mam oferty w kilku salonach) to rachunek jest prosty. Oszczędzam na każdych 100km około 20zł. (cena benzyny 4,9 razy 4 litry oszczędności na każde 100km) Jeśli w miesiącu jadę 1500km to wychodzi (15 razy 20zł) 300zł na m-c. To daje 3600 na rok na samym paliwie. A więc niecałe 3 lata wyższa cena zakupu się zwraca. Ja zwykle mam auto około 6 lat więc uważam, że dla mnie akurat warto. Czasem też jeżdżę więcej niż te 1500k. Na weekend będę miał do testów 1.5EB z manualem to realnie zobaczę ile jest różnicy w spalaniu.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem