@
biner
Superbem jechałem 2 razy.
1 raz L&K 2.0 TDI 190KM DSG z aktywnym zawieszeniem i fakt,było super, ale to może być kwestia automatu i zawieszenia którego nie zamierzam kupować.
2 raz Style 1.4 150KM z seryjnym zawiasem.
Poza tym mam Octavię III, i czułem się jakbym jechał właśnie Octavią. Poprawnie, bez większych emocji, cicho, komfortowo. Bardzo na + odczułem różnicę w pracy i charakterystyce skrzyni biegów - w superbie miodzio, myślę,że chodzi podobnie jak w Mondeo.
Ale generalnie, to jakby mi ktoś auto wydłużył i napompował
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Natomiast Superbem jechałem już jakiś czas temu a Mondeo dopiero dziś i ciężko mi porównać...
Mogę tylko napisać,że po wyjściu z Mondeo czułem "wow" , prowadził się bardzo lekko i przyjemnie, był cichszy, i napewno odczułem różnicę co do moje skody.
Po jeździe superbem nie czułem nic szczególnego - ot, duża Octavia.
Największą różnicą dla mnie jest to, że mimo gabarytów Mondeo nie czuje się tego w jeździe - jest naprawdę lekko.
W Superbie też prowadzi się lekko ale czujesz,że to kanapa na drodze
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żadnym z tych aut nie szalałem na zakrętach, ale moim zdaniem Mondeo prowadzi się przyjemniej.
Strasznie mi się spodobała pozycja za kierownicą, jak i fotele - w Fordzie o niebo wygodniejsze.
Te z Superba są właśnie jak kanapa, dość szerokie, zbyt mało wyprofilowane. Natomiast długość siedziska IMO porównywalna.
Ciekawostka - jechałem dziś Passatem Variantem B8, i... jakoś Mondeo przyjemniejszy.
Passat jest do bólu poprawny - chyba zgadzam się z tym co piszą w testach.
Passat ma Cię dowieść komfortowo od A do B i masz wyjść z niego wypoczęty, ale nie wzbudza przy tym większych emocji.
Wychodząc z VW wsiadłem do Octavii i nie odczułem większej różnicy - a w cenie to ponad 40 tys...