Rozdział IV
Drzwi + podszybie + uszczelki
Zacznę od uszczelek. Tutaj za radą kolegów posiadających c-maxa, kupiłem wężyk silikonowy i wciągnąłem go w uszczelki. Największa różnica była przy tylnej klapie. Chyba oryginalna była już trochę zgnieciona i klapa na dziurach mogła delikatnie drgać. Po patencie z wężykiem to delikatne pukanie ustało. W przypadku drzwi nie zauważyłem większych różnic
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Postanowiłem wcześniej, że kończę projekt wygłuszania, ale zostało mi trochę mat/resztek z poprzednich projektów i zastanawiałem się co tu z nimi zrobić. W końcu padło na drzwi i podszybie. Dokupiłem kilka mat tak aby przednie drzwi zrobić porządnie, a tył totalnymi resztkami. Muszę przyznać, że rozbieranie drzwi w fordzie to bajka w porównaniu do japończyka
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Jedynie trochę kłopotów przysporzył mi zamek, który trzeba wyciągać od razu z cała klamką.
Po zdjęciu boczków wykleiłem je moją ulubioną matą GMS-09 - lubię ją za to, że potrafi się ona mocno skompresować i nie trzeba planować gdzie przyklejać matę a gdzie nie, bo potem nie założymy elementu/nie będzie miejsca. Na przednie boczki starczyło mi maty, aby zrobić to ładnie i z 1 kawałka natomiast na tył poszły wszelkie resztki dlatego też nie mam zdjęcia tylnych
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Później nastąpiła walka z drzwiami. Po ściągnięciu gąbeczki mającej robić za wytłumienie moim oczom ukazał się znajomy widok z innych aut, a więc gołe blachy z malutkim kawałkiem jakiejś maty. Przy okazji wyjąłem zamki i przesmarowałem je przed zimą by nie było problemu i przystąpiłem do wyklejania. Tym razem użyłem mat butylowych GMS-07 PROLINER i odradzam je do drzwi. Fajnie bo ma silny klej ale gdy trzeba przekładać kawałki przez otwory technologiczne w drzwiach i przykleić na wewnetrzą część drzwi to już nie jest już tak wesoło. Wystarczy, że części klejące maty zetkną się ze sobą to potem ciężko je oderwać (potrafi oderwać się klej i zostaje tylko wierzchnia aluminiowa warstwa) Dodatkowo za głośnikiem wkleiłem warstwę pianki 12mm (kawałek ok. 30x30) aby poprawić skuteczność głośnika.
Matą butylową zakleiłem również otwory technologiczne i poskładałem wszystko do kupy.
Efekt jest bardzo fajny. Lubię teraz odgłos zamykanych drzwi (nie słychać pracy zamków i na początku myślałem, że coś zepsułem podczas wyjmowania ich). Natomiast głośniki zyskały drugie życie. Nie lubię słuchać umca umca ale dźwięk bas jest teraz o wiele bardziej głęboki. Ogólnie jest takie wrażenia jakbym wstawił wzmacniacz.
Na 1 drzwi potrzeba ok 3 arkuszy maty butylowej 70x50 + mata na drzwi (pianka) 70x100.
Dodatkowo zainteresowałem się podszybiem. Po jego podniesieniu zobaczyłem spore połacie czystej blachy.
Tą samą maty, którą robiłem drzwi wykleiłem podszybie. Tutaj poszło około 1,5 arkusza 70x50 + kawałki maty stosowanej do wygłuszenia maski ok 20x100
Początkowo próbowałem wyklejać bez wyciągania mechanizmu wycieraczek jednak demontuje się go bajecznie prosto a dużo łatwiej można wyklejać.
Efekt taki jak na zdjęciach a mechanizmu wycieraczek praktycznie nie słychać
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Jakie wnioski po tej części projektu ? W aucie zrobiło się ciszej. Niestety tym razem nie miałem czasu by wykonać dużej ilości pomiarów dlatego zmierzyłem tylko wartości na desce rozdzielczej podczas pracy na biegu jałowym i mam spadek o około 1dB z 55,1dB na 54dB.
A w trakcie jazdy wygląda to następująco:
z prędkoscią 50km/h (na luzie) z 55,5dB na 54dB
prędkość 60km/h 4-ty bieg z 58.5dB na ok. 57,5dB.
Mam jeszcze ciągle wartości sprzed wytłumienia podczas jazdy z prędkością 100 i 140km/h ale niestety nie miałem jeszcze okazji ich porównać, ponieważ chcę to zrobić na tym samym (równym) odcinku drogi. Wystarczą małe nierówności i pomiary są zachwiane o 2-5dB. Jednak już teraz słychać różnicę przy ok. 120km/h słychać wyłącznie szumy powietrza.