View Single Post
Stary 31-08-2015, 01:16   #635
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Wrażenia, opinie, uwagi użytkowników

PULSE - na chwilę obecną auto ma 7989 na zegarze

Dziś się trochę pokręciłem po miastach. Oczywiście nie ma korków ale tak na co dzień ja jakoś specjalnie w korkach nie stoję. Rano zresetowałem "komputer 1" i jak jeździłem na klimie to pokazywał średnio 8,5 litra. Nawet podchodził pod 9L. Zaznaczam, że przed startem zresetowałem kompa czyli kilka pierwszych kilometrów średnie spalanie pewnie było zawyżone przez "rozruch" i od razu jechałem na klimie. Po chwili średnie spalanie zaczęło spadać i utrzymywało się na poziomie 8L. Po wieczór pojeździłem trochę bez klimy i wskazania kompa to 7,1L. Łącznie dziś przejeździłem 200km i średnie spalanie to właśnie wspomniane 7,1. Warunki to tak jak wspomniałem, miasto ale bez korków. Po prostu częste światła, przychamowania, rozpędzania, skręty....no wymyślałem sobie trasy kręte, typowo miejskie. Natomiast drugi komp nie był resetowany i na nim mam przebieg 534KM. Przy czym wczoraj toczyłem się z Katowic do Wisły w tempie nie więcej jak 120km/h w dwie strony. Średnie spalanie wg kompa to.... 6,6L. Jutro zatankuję pod korek (tak było na początku) to policzę czy komp podał dobrze.
Trzeba jednak uczciwie dodać, że przez dwa dni mojego użytkowania, wskazówka obrotomierza nie przekroczyła 3 tyś. No może raz.
Podsumowując, chyba za mało jednak jeżdżę aby hybryda się opłaciła, choć strasznie mi się to auto hybrydowe podobało. Użytkując jednak 1.5EB fajnie jest mieć namiastkę tego przyspieszenia, które czuć na niskich obrotach. Skrzynia hybrydy pozbawia emocji, mimo że obiektywnie hybryda powolna nie jest.

Ostatnio edytowane przez qlszef ; 31-08-2015 o 01:18
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem