Odp: 6 biegowy automat - jak się sprawuje?
Wciąż nie rozwiązałem mojego problemu.
Doprecyzuję że, często zauważam takie zachowanie skrzyni. Zmieni bieg na wyższy obroty sięgają 2400 i mam wrażenie jakby się ślizgało sprzęgło którego tam notabene nie ma, ale nie wiem jak mam to inaczej opisać i silnik wtedy pracuje tak jakby na za wysokich obrotach. Po paru sekundach obroty spadają do 2000 nawet się to dzieje przy jednostajnej prędkości. Najłatwiej to zaobserwować jak przełączę skrzynie na S. W ogóle to auto mi się zachowuje tak że, choćby 50kM się gdzieś straciło, nie przyśpiesza współmiernie do dodawanego gazu. Oraz pozostałe zachowania które wypisywałem we wcześniejszych postach. Jest jeszcze jedna rzecz która mnie dziwi. Bo po wymianie oleju w skrzyni wszystko było w idealnym porządku. Przejechałem tak ze 2000km i byłem pod wrażeniem że, moja skrzynia potrafi tak pracować płynnie. Tylko że, po wymianie zanim nastąpiła moja usterka po opróżnieniu baku do zera i odpalaniu auta na kable( czego ponoć się nie robi, ja tego nie wiedziałem) słychać było taki charakterystyczny dzwięk od skrzyni kiedy redukowała biegi, dzwięk podobny do przełykania czegoś, a teraz tego dzwięku skrzynia nie wydaje przy redukcjach. Zaczęło się cieżko przerzucać z P na D. Wcześniej było idealnie. Po ruszeniu auto przchamowywuje parę razy. Robiłem już 3 krotnie adaptację skrzni biegów kiedy to zawsze naprawiało wszelkie moje problemu teraz już nic nie daje. Albo chcę delikatnie przyśpieszać, pedał gazu w połowie auto praktycznie nie przyśpiesza dopóki dopóty nie zrobi redukcji na bieg niżej. Na ogół z 4 na 3 bieg. Oraz zawsze z 6 schodzi na 5. Ids nie wykazuje żadnych błedów. Co gorsze fachowcy twierdzą że, jest wszystko ok. A ja wiem jak było przed. Kasa leci a autem odechciewa się jeździć. Nie dawno kupiony i nie uśmiecha mi się go sprzedawać, wiązałem z nim dłuższą przyszłość.
Dziękuje wszystkim którzy zechcą przeczytać ten post. Być może ktoś wie gdzie szukać problemu. Miałem już jedną sugestię zmienić akumulator ale mój fabryczny zapala jak rakieta. A tani nie jest.
Pozdrawiam wszystkich
|