View Single Post
Stary 08-09-2015, 12:47   #8
paul_pivo
ford::amateur

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Sprawdzanie ilości oleju napędowego w oleju silnikowym

Tak, wiem że tak to działa. U mnie jest zapchany DPF, przez co go stale dopala (średnio jak widać co 140km) przez co napędowego jest co raz więcej w silnikowym. Szukam przyczyny, mam nadzieje, że to od samego DPF-a, a nie wtrysków, turbiny czy EGR-a. Jestem umówiony na chemiczne czyszczenie DPF-a i zaraz po tym chce monitorować czy samo czyszczenie rozwiązało problem. Chce znaleźć przyczynę, a możliwe, że DPF to jest tylko skutek. Wiec potrzebuję jak najwięcej parametrów obserwować live, co by wiedzieć co pod spodem sie dzieje.

Idealnym rozwiązaniem byłby dla mnie ten parametr badany live przez ELM z BTGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bede to jeszcze badał przez różnicę ciśnień przed i za DPF, na biegu jałowym to jest jakieś 5kPa, a przy 4000rpm rośnie do 14kPa więc stanowczo za dużo i w spoczynku i na obrotach. To będzie mój głowny wyznacznik live zapchania DPF-a po czyszczeniu. Jak dalej się będzie zapychał to pozostaje w następnej kolejności próba szczelności wtrysków.

Po co mi monitorowanie rozcieńczenia oleju silnikowego? Bo jak różnica ciśnień na DPF-ie będzie ok, a poziom rozcieńczenia będzie wrastał - to mam prawie pewność, że leją wtryskiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tyle ode mnie, mam nadzieje, że ktoś słyszał o monitorowaniu rozcieńczenia oleju na tym forum, albo ktoś z KRK będzie w stanie nieodpłatnie mi badać co 2 dni ten poziomGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez paul_pivo ; 08-09-2015 o 12:55
paul_pivo jest offline   Odpowiedź z Cytatem