Temat: [C-MAX 2003-2007] 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
View Single Post
Stary 08-09-2015, 18:10   #269
Daras86
ford::amateur

Imię: Darek
Model: foka
Silnik: 1.6 benzyna
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Witam.
Widzę że temat który i mnie dopadł, jest dość szeroko opisany z jedną małą różnicą - nie zdążyłem się autem najeździć i nie wiem czy pali olej.

Otóż kupiłem c-maxa z 1.8 125KM z prawdziwym przebiegiem 108 tys km (kupiony prosto z Niemiec, z książką serwisową, z dokumentami z TUVu itd itd...) i jak jest zimny to jest ok.

Jak chwyci trochę temperatury to zaczyna kopcić. Na wolnych w ogóle, po lekkim dodaniu gazu trochę a po mocnym dodaniu gazu naprawdę mocno. Dym koloru czarno/niebieskiego i na kostce zostawia czarną plame pod wydechem.

Nie podejrzewałem że Ford przy takim przebiegu może wymagać remontu silnika. Chyba że się myle? Pracuje równiutko, obroty nie falują. Nic nie stuka w silniku, jedyne co to pali sie check i błąd że za dużo spalin w układzie EGR (logiczne przy takim dymieniu).

Wszyscy piszą o spalaniu oleju a ja tego nie sprawdzę gdyż auto dopiero co kupione. Jedyne co, to sugeruję się tym dymieniem.

Czy w ogóle jest opcja że obejdzie się bez remontu silnika czy niema co szukać i od razu zbierać fundusze na remont? Jeżeli remont to czy same pierścienie wystarczą (auto miało u mnie pojeździć max pół roku) czy od razu całość?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Daras86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem