Cytat:
|
Wojtku, idąc Twoim tokiem doświadczenia, to nie polecasz zmiany softu na 155KM ? Tz. bezpieczniej bedzie pozostac na 125km ?
|
Po pierwsze - żaden silnik nie zdzierży długotrwałej jazdy na maksa w trasie z wykorzystaniem pełnej mocy - bez względu na to, czy to jest 125, czy 155KM. Przyrost potrzebnej mocy nie jest bowiem proporcjonalny do przyrostu prędkości, ale wzrasta wykładniczo do drugiej potęgi. Więc jadąc rozsądnie w trasie np 130 km.godz, wykorzystujesz moc rzędu 70-80KM. Zwiększenie prędkości do 160-170 km/godz zwiększy zapotrzebowanie do 155KM. Jeżeli będziesz jednak wykorzystywał dodatkową moc tylko na chwilowe przyspieszenie podczas wyprzedzania - to nic złego się nie stanie.
Zauważ, że Ford w Customach zakłada kaganiec na piąty i szósty bieg - silnik nie wchodzi na tych biegach na obroty gdzie osiąga moc maksymalną. Moc maksymalną osiąga tylko na niższych biegach. To ma zabezpieczać silnik przed katowaniem go w trasie na maksymalnych osiągach. Spójrz na wątek:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=208524
W efekcie mój stareńki 2,0 tdci który ma teraz ok. 135-140KM spokojnie łyka na A2 wszystkie Customy (jeszcze nie nadziałem się na takiego ze zdjętą blokadą
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).
Decyzja więc należy do ciebie - chcesz mieć zapas pod pedałem, ale będziesz umiał się powstrzymać przed zarżnięciem silnika - to chipuj go. Nie potrafisz się powstrzymać od stałej jazdy na maksa - daj spokój, bo zarżniesz silnik...
Cytat:
|
I prosze o podpowiedz, co trzeba zrobić licznikiem przy zmianie felg z 15 na 17, czy to bedzie duza róznica w km
|
Generalnie zmieniając średnicę felgi można bez większych problemów dobrać taki profil opony (czyli jej wysokość), że zachowasz poprzednią średnicę koła. Przyjmuje się, że różnica dopuszczalna nie wymagająca ingerencji w licznik wynosi do 2%.
Nie wiem dlaczego piszesz o felgach 17", tych jest bardzo mały wybór. Jeżeli teraz masz felgi 15", to najlepszym wyborem byłyby felgi 16", jest mnóstwo ładnych felg o tym rozmiarze na rynku, opony dałbyś nieco niższe, zachowałbyś jeszcze niezły komfort jazdy.
Jest sporo felg do Customa o średnicy 18", ale tu już zaczynają się problemy, bo nie ma do nich opon o odpowiednio wysokim indeksie obciążenia - aby bezpiecznie na nich jeździć Customem, musi to być najlżejszy model o niskiej ładowności. Pomijam fakt, że trochę śmiesznie wyglądają wtedy w takich dużych felgach fabrycznie małe tarcze hamulcowe. I wypadają ci plomby z zębów, bo opony na nich mają profil 50 i są twarde jak nieszczęście. A są jeszcze felgi 20" - ale to już masakra jest...
Jeżeli masz teraz opony 215/65R
15 i przejdziesz na 215/60R
16, to praktycznie zachowasz średnicę koła, zwiększy się tylko o 3,9mm, to jest o 0,59%. To tyle co nic, o liczniku w ogóle nie musisz myśleć.