Reflektory kupione i zamontowane, wybrałem wersję czarno-srebrną TYC z silniczkami, za kwotę 430 zł z wysyłką (komplet). Poniżej obiecana relacja:
- Pierwsze wrażenia po rozpakowaniu: pozytywne - zarówno użyte materiały jak i jakość wykonania nie wzbudzają żadnych zastrzeżeń, plastiki solidne, odbłyśniki błyszczą jak należy, brak "garażowych" paprochów, jedynie naliczyłem dwa "mikropypcie", ale to już jak miałbym się czepiać. Na opakowaniu widnieje oznaczenie co do jakości części PC (co zgodnie z
http://www.polcar.com/Jako%C5%9B%C4%87.aspx oznacza
Cytat:
|
część nadwozia lub element oświetlenia o porównywalnej jakości**. Część nadwozia lub element oświetlenia, który posiada dodatkowo certyfikat jakości wydany przez jeden z instytutów certyfikujących: Centro Zaragoza, Thatcham lub TÜV Rheinland
|
).
Reflektory od fabrycznych różnią się jedynie mocowaniem żarówek H1 i H7, zamiast plastikowych zaczepów mamy mocowanie na sprężynujące druciki (moim subiektywnym zdaniem to nawet lepiej, nie miałem zaufania do umocowania żarówek w fabrycznych lampach). W otrzymanym zestawie brakuje tylko dolnych zatrzasków mocujących reflektory w karoserii, być może nie jest to integralny element lamp, nie wnikałem, bo wyjąłem je ze starych oryginałów i bez problemów pasowały do TYC-ów.
- Montaż: bezproblemowy, wchodzą dokładnie jak poprzednie, wszystko dopasowane idealnie
- Pierwszy test: najpierw chwila grozy - nie działa prawy migacz, pierwsze podejrzenie na żarówkę, ale ta była ok, okazało się, że coś nie styka w mocowaniu wkręcanym do reflektora, nie próbowałem naprawiać - wykręciłem ze starego - teraz już wszystko działa - czas na jazdę próbną i regulację
- Wrażenia z jazdy i regulacja - pojechałem na stację diagnostyczną, serwisant podjechał urządzeniem pomiarowym i tu konsternacja w jego oczach - wiązka światła w obydwu reflektorach wpada dokładnie w szablon urządzenia - nie trzeba regulować. Nie wiem więc jak działają śruby regulacyjne, bo nie było okazji ich przetestować. Silniczki natomiast działają prawidłowo, żadnych uwag. Usługa "regulacji" była więc gratis
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co do wrażeń z jazdy, jak wracałem było już ciemno i czułem się jakby ktoś mi w końcu umył całkiem zakurzone okulary - rożnica porażająca, fabryczne lampy kategorycznie wymagały już wymiany
Podsumowując daję im swoje subiektywne 8/10 (a w stosunku cena/jakość pełna dycha).