View Single Post
Stary 14-09-2015, 22:22   #8
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Uzytkowanie automatu

No to ja się wypowiem o jeszcze jednym rodzaju automatu w C-Maxie - Powershift. Dwusprzęgłowa skrzynia automatyczna produkcji Getrag. Oznaczenie MPS6 - sześciobiegowa, z mokrym sprzęgłem, montowana od 2008 roku (po lifcie) razem z silnikami 2.0TdCi 110KM z suchym filtrem DPF.

Płynnie zmienia biegi (o ile jest sprawna), nie ma żadnego laga przy starcie - wciskasz gaz i zapitala. Dość fajnie zestopniowana - 150 poniżej 3000RPM na szóstym biegu. 3 tryby pracy:
Drive (dość nisko zmienia biegi, ale jak wciśniesz, to jest redukcja o jeden lub 3 biegi i zapitala).
Sport - tutaj ciśnie pod czerwone pole praktycznie - jak dla mnie aż za bardzo
Tryb manualny, którego nie używam wcale, może jakby manetki przy kierownicy były to bym się bawił, tak nawet mi się nie chce ręki ruszać.

Co do spalania - praktycznie nie ma różnicy pomiędzy PS a manualem.

Koszty utrzymania - co 80kkm, ale wychodzi na to, że w praktyce częściej wymiana oleju w skrzyni. 100 za filtr i od 40 do 90PLN za litr oleju w zależności od kogo bierzesz. Oleju potrzeba około 6-6.5L.

Nawet przy 110KM daje to rady, ale jest to Diesel, a warsztatów, które ogarną Powershifta w razie jakby się miał zepsuć jest zdecydowanie mniej niż tych od hydrokinetyków.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem