Temat: [Focus 1998-2004] Geometria tył ,pochylenie kół
View Single Post
Stary 15-09-2015, 15:35   #69
daniellson
ford::advanced

Imię: Daniel
Model: focus ,civic , escape
Silnik: 1,6
Rocznik: 1998
Smile Odp: Geometria tył ,pochylenie kół

Cytat:
Napisał hacel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla potomnych: Wymieniłem "Kości" i dalej miełem pochylone koła. Zrobiłem geometrię komputerową i spece stwierdzili (pokazali mi wartości bo nie wierzyłem) że pochylenie kół mieści się w granicach normy dla modelu. Fordy tak mają.
Wychodzi na to że trzeba zrobić porządne badanie zanim wyda się niepotrzebnie kasę. :-)
Stary nie pisz ,że zbędne wydanie kasy ,bo jeżeli masz negatyw z tyłu i tolerancja fordowska dopuszcza wartość maxymalną do -2'38' to u innych producentów np honda ,to już dramat
Chodzi o to aby to pochylenie zminimalizować jak tylko można ,a powinno być na tyle w granicach 1' dokładnie -0'58'.
Czyli to jest praktycznie pion z delikatnym pochyleniem ujemnym
Jeżeli u Ciebie ,po wymianie tylko wahaczy dolnych stan się nie poprawił ,wynikiem tego jest zły stan innych części zawieszenia tylnego ,w tym wypracowanej belki
Na moim przykładzie powiem ,że po wymianie wszystkich wahaczy tylnych ,także szału nie było gdziś w granicach -1'40'
Wymiana belki nie wchodziła w grę ,więc zastosowałem śruby korekcyjne z mimośrodem ,gdzie z tej wartości urwałem około 1st
Teraz mam przechył na tylnej osi ustawiony w granicach -0'40 ' czyli bliso jak z przodu
.Metodą prób i błędów taki ustawienie u mnie najbardziej się sprawdza
Dlatego nie pisz z góry że kase wyrzucasz ,nikt Ci tego nie zabierze ,masz nowy element ,i już .Jeszcze tylko 12 000 zł i będziesz z trakcji zadowolony jak ja
z tym ,że mój ford ma przeszło 17lat ,i tyle mnie kosztowało doprowadzenie go do stanu względnego zadowolenia
pozdr

Ostatnio edytowane przez daniellson ; 15-09-2015 o 15:38
daniellson jest offline   Odpowiedź z Cytatem