View Single Post
Stary 15-09-2015, 17:06   #1
kacpermacka
ford::amateur

Imię: Kacper
Model: FOCUS MK2
Silnik: 1.6 16V 100KM
Rocznik: 2006
Domyślnie Przy jakich obrotach zmieniać biegi w 1.6 benzyna?

Hej
Pytanie może nieco debilne ale jakoś nie mogę nigdzie odnaleźć weryfikowalnej odpowiedzi na nie. Sprawa jest prosta - po przesiadce z wiekowego diesla na w miarę nowoczesny silnik 1.6 Duratec 105KM w nowo kupionym fokusie nie mam pojęcia jak go ogarnąć. Na starcie zmieniałem sobie biegi jak w dieslu, w okolicach 2000obrotów wrzucamy kolejny i jedziemy. Ale auto pali jak smok (16l!), muli dość konkretnie a kolega, który ze mną jechał pięciokrotnie umarł ze śmiechu na odcinku jakichś 3 metrów jak zobaczył co ja robię.

A teraz będzie mądrość z internetów - w benzynie "się powinno" zmieniać w okolicach 2,5-3 tyś obrotów a w tym akurat fordzie dopiero od 3 tyś. minimum, bo to silnik robiony kooperacyjnie z japońcami od suzuki czy tam mazdy i oryginalnie był montowany w motorach. Poczytałem, sprawdziłem też że maks moment obrotowy, czyli 150n ten samochód ma przy 4tyś obrotów. Czyli może ma to sens.

No i jeżdżę teraz zmieniając między 3 a 3,5 tyś bieg na wyższy. Spalanie spadło, mocy przybyło, teoretycznie jest piękne. Ale silnik wyje dość mocno w okolicach tych 3k, wcześniej był prawie niesłyszalny. No i nie wiem na dłuższa metę czy silnika albo osprzętu nie spalę. Poza tym do 5 biegu dociągam i przy prędkości 100km/h mam 3 tyś obrotów. Nie miałem gdzie na razie sprawdzić ale z tego by wynikało, że 150km/h to ja osiągnę na 5 i więcej tyś. obrotów. Może i silnik wytrzyma ale obawiam się że moje uszy nie.

Tak więc bardzo proszę koleżanki i koledzy - jeździ ktoś taką Foczką? Może się podzieli wiedzą z początkującym posiadaczem?
kacpermacka jest offline   Odpowiedź z Cytatem