Temat: [Mondeo 2000-2007] Siwy dym , falują obroty co robić?:(
View Single Post
Stary 15-09-2015, 22:57   #1
Piotr194
ford::advanced

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 16v Benzyna/Gaz
Rocznik: 2003
Domyślnie Siwy dym , falują obroty co robić?:(

Witam wszystkich użytowników tego forum.

Od razu przejdę do rzeczy. Od niedawna jestem szczesliwym nabywcą Forda Mondeo mk3 2.0 16v benzyna/lpg. Zauważyłem , iż auto najczęsciej rano (zimny silnik) faluje na obortach. Jeśli lekko nie dotknę gazu potrafi zgasnąć (po dodaniu gazu faluje dalej lecz nie gasnie). Silnik przestaje falować po wrzuceniu np pierwszego biegu i przejechaniu kilku metrów. Zauważyłem również (w korku) ,że gdy np jadąc 2 ub 3 wrzucę na luz i auto się toczy obroty tak jakby wolniej spadają (zbyt wolno na moje) raz spadają normalnie raz troszkę gorzej. Zauważyłem , że spadają normalnie po wciśnieciu i puszczeniu pedału sprzegła.

Drugi mój problem to pobór oleju... Osoba od której go kupiłem twierdiła , że nie dolewała oleju. Możliwe , bo po przeechaniu 20 km mrygła mi kontrolka od poziomu oleju. Po dojechaniu do domu i sprawdzeniu po ok 3h bagnet byl suchy! dolalem od razu litr i troche podroslo już. Wymieniłem jednak cały olej w układzie , a co za tym idzie filtr oleju (Total 10w40). Jak przycisnę pedał gazu to poleci biały dymek z tłumika prawie za kazdym razem. Wymieniając olej dostrzegłem , iż silnik ma jakiś wyciek wyglądało to tak (zdjęcia w załącznikach). Co Wy koledzy o tym myślicie? Zauważyłem rownież ostatnio jak tak porządnie przegoniłem auto i gwałtownie przyspieszałem silnik tak jakby przy wysokich obortach przerywał ( to nie było odcięcie obrotów). Najbardziej nurtuję mnie problem tego znikjącego oleju i siwego dymku , bo ta reszta nie jest ,aż tak dokłuczliwa.
Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20150826_194857.jpg (93.2 KB, 94 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20150826_200644.jpg (94.1 KB, 92 wyświetleń)
Piotr194 jest offline   Odpowiedź z Cytatem