View Single Post
Stary 17-09-2015, 11:55   #868
olek.tbg

Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Jak na razie tylko 700km przejechane, ale pokuszę się o pierwszą opinie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

1. Silnik 2.0 180KM - słyszalny jest w zasadzie tylko do 70km/h. Potem jedynie przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu słychać silnik - silnik, trzeba się wsłuchać, aby zauważyć, że to diesel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przy 140km/h, trzymając pedał w jednym położeniu, słychać tylko wiatr i opony.

Co do osiągów - jest dobrze. Moment robi swoje, a przyspieszając ma się wrażenie, że silnik wcale się nie męczy. Tu czuję ogromną różnicę do Octavii ( 1.4 140KM) .

2. Spalanie - jak na razie komputer pokazuje po 700km spalanie 6.6L/100km.

Drugi komputer wyzerowałem na trasę 250km, jazda dość dynamiczna i szybka, pół godziny w korku w Warszawie - spalanie 5.8L/100km. Jest super Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

3. Fotele - bardzo wygodnie. Siedzisko mogłoby być trochę dłuższe, za to podparcie boczne jest świetne.

4. Widoczność - tutaj niestety minus. Jako,że wcześniej jeździłem Mondeo na jeździe próbnej, to wiedziałem czego się spodziewać. Tutaj w porównaniu do Skody jest sporo gorzej - słupki boczne zauważalnie ograniczają widoczność, trzeba się trochę powychylać.

5. Skrzynia - chyba w ostatnim AŚ na nią narzekali - mi się podoba. W Superbie jest przyjemniejsza, ale na tą nie mogę narzekać.

6. Bagażnik - miejsca nie brakuje. Szkoda tylko, że boczne wnęki nie są zabezpieczone, i schowany tam płyn do spryskiwaczy czasami lata po bagażniku. Mam dokupioną siatkę na zakupy - według mnie jest trochę za wysoko.

7. Automatycznie otwierana klapa - fajna sprawa, jak na razie półka się trzyma, ale też nie ładowałem nic wysoko. 2 razy mi się zacięła i musiałem sam zamknąć bagażnik - nie wiem, czy samo z siebie, czy też przypadkiem nacisnąłem coś na pilocie.

8. Radio - mam 8 cali (nie Sony) - faktycznie się palcuje, ale z dotykiem nie jest tak źle - nie trzeba się męczyć,żeby trafić w przycisk. Co do nagłośnienia to jednak brakuje trochę basu, ale gra bardzo przyzwoicie.

Mam jednak parę pytań :

1. Światła - jak niektórzy pisali, też zauważam,że są ustawione są dość nisko. Nie miałem okazji zrobić dłuższej trasy w nocy poza terenem zabudowanym, więc nie mogę być tego pewien.
Czy LED-y mają gdzieś pokrętło do ustawienia wysokości, czy jest ona automatycznie regulowana?

2. Radio - coś, co denerwuje mnie najbardziej. Co muszę zaznaczyć w opcjach, żeby naciskając na kierownicy przycisk zmiany stacji, zmieniał stację na kolejną według częstotliwości, a nie kolejną z 6 zapamiętanych? Irytujące niesamowicie.
  Odpowiedź z Cytatem