Odp: Instalacja tempomatu w TDCI - opis {mondeo}
Cześć!
Ja również jestem szczęścliwym posiadaczem MK3 ale jednocześnie jestem nieszczęśliwy z powodu problemów z aktywacją tempomatu. Do tej pory udawało mi się znaleźć wszystko na forum, ale doszedłem do ściany i piszę do Was.
Pokrótce co do tej pory zrobiłem:
1) samochód z 2007 - mimo to okazało się, że w kierownicy jak i przy pedałach miałem kompletne wiązki z wtyczkami;
2) kupiłem poduszkę z przyciskami (zamieniłem tylko mój oryginalny generator gazu z 2006 roku na ten z kupionej poduszki z przyciskami z 2004) - zawsze to jakieś lepsze poczucie, że "nowszy wybuchnie" ;-) w razie czego;
3) kupiłem czujniki zielony i czerwony [tak dla informacji dla osób, które chcą kupić czujniki - szukajcie na "aledrogo" też pod 'pedały mk3' lub podobne hasła - okazuje się, że za grosze 25-30zł można kupić kompletne pedały sprzęgła i hamulca z zamontowanymi wszystkimi trzema czujnikami (zielony, czerwony i czarny) i zamiast płacić drogo za każdy czujnik odrębnie, to za grosze macie komplet]
4) pierwsza próba programowania IDSem (Nysa Ford Bustan) - "kod usterki: 7 - 0x22 851082" - poszukałem i znalazłem podobne posty - z tym, że u mnie jest 7-0x22, a na internecie przewija się 11-0x22;
5) druga próba programowania IDSem (Wrocław Germaz) - uprzedzenie o konieczności wybrania "NIE" na pytanie w oknie z błędem, ale programowanie nie udaje się; technik próbował nawet wgrać ściągnięty z Warszawy kompletny NOWY software do PCM (potem uzupełnić konfigurację pojazdu), ale się nie udało go wprogramować; występuje identyczny błąd "kod usterki: 7 - 0x22 851082"; diagnoza brzmi: "wygląda na to, że PCM jest zablokowany na programowanie; podejrzewamy, że ktoś nieautoryzowany mógł grzebać np. podczas kręcenia mocy silnika jakimś softem i nastąpiła jakaś blokada" - ogólnie nie da się według techników wgrać czegokolwiek do PCM;
Moje pytania:
1) na ile ta diagnoza o blokadzie może być słuszna?
2) czy da się to jednak jakoś zwalczyć tę blokadę?
3) jeśli nie to czy kupować inny używany PCM? i liczyć na szczęście? [oczywiście będę się ewentualnie starał kupić jak najbardziej zbliżony rocznikowo PCM do 2007 jak i zbliżony 'oznaczeniami']
4) uprzedzono mnie, że w innym PCM mogą być podobne problemy z trudnością wgrania, ale że są w stanie taki PCM skonfigurować od zera i wgrać wszystko to, co obecnie "przynależy" do konfiguracji mojego auta według VIN
- czy tak się da zaprogramować?
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi!
The Changer
|