Temat: [Focus 1998-2004] wymiana skrzyni czy zwrot kasy
View Single Post
Stary 19-09-2015, 11:27   #1
nyzrum
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 ecoboost 165km
Rocznik: 2019
Domyślnie wymiana skrzyni czy zwrot kasy

Witam, mam pytanie a właściwie prośbę o Wasze opinie w pewnej kwestii.

Jakieś 3 miechy temu padła mi skrzynia, grzechotka totalna, huczenie, rechotanie. W mieście znajduje się serwis, zajmujący się tylko regenerowaniem skrzynii, dają oni gwarancję na owe skrzynie. Postanowiliśmy z mechanikami zakupić od nich taką sztukę za 500 zł. Dodatkowo wymiana sprzęgła - łączny koszt 1500 zł. Niestety ustało tylko terkotanie na wolnym biegu... huczenie, rechotanie na niskich obrotach trochę mniejsze ale nadal występuje. Od 3 miesięcy podobno jest problem z dostępnością takiej skrzyni przez co sprawa stoi w miejscu.
Dodam, że na tej nie do końca sprawnej skrzyni biegów jeżdżę normalnie, byłem w trasie 1000 km w dwie strony i nic się nie działo, ale skoro nie jest super, a jest gwarancja chcę skorzystać.

Mechanicy rozkładają ręce. Wolą oddać mi te 700 zł za skrzynie+robotę bo jest im to bardziej na rękę. Ale nalegam, żeby wzięli się do roboty. Problem polega tylko na tym, że jeżeli znajdzie się skrzynia i ją przełożą, a ona znów będzie nie do końca sprawna, to następnej darmowej przekładki nie będzie.

Jak myślicie? Lepszym rozwiązaniem będzie jeżdżenie na huczącej skrzynii z 7 stówkami w kieszeni czekając aż padnie?(a może nie padnie). Czy lepiej ciągnąć sprawę i doprowadzić do przekładki w ramach gwarancji?
nyzrum jest offline   Odpowiedź z Cytatem