View Single Post
Stary 20-09-2015, 13:35   #23
1985matti
ford::average

Imię: Mateusz
Model: Transit 2003
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Samodzielna naprawa pompy wysokiego ciśnienia CR 2.0TDCI

No to akcja z układem wtryskowym zakończona pełnym sukcesem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Byłem trzy tygodnie na urlopie i dlatego tyle to wszystko trwało.

Ostatecznie wymieniłem pompę wstępną w pompie CR, wszystkie zaworki i wszystkie końcówki czyli wszystko co się dało.

Podczas pierwszej przejażdżki samochody za mną zwalniały tyle dymu było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale to tylko przez dwa kilometry jak silnik osiągnął 90 stopni. Potem się uspokoiło i auto normalnie zaczęło pracować.

Teraz praca silnika to bajka, wyciszył się a co najważniejsze od 3000 -4000 obrotów ciągnie jak głupi.
Wcześniej ciągnął tak do 3500 a później było widać że się moc kończy, teraz ciągnie od samego dołu aż do 4000 równiutko.

Polecam wszystkim wymianę końcówek bo naprawdę to dużo daje.

Po drodze miałem jeszcze problem z zawieszającym się czwartym wtryskiwaczem. Silnik chodził tak jakby na trzech cylindrach Ściągałem po kolei wtyczki z wtryskiwaczy i na czwartym nie było różnicy z podłączony czy nie. Wtryskiwacz rozebrałem umyłem i działa.

Sprawa z układem paliwowym nie jest jakoś bardzo trudna, jak ktoś ma zacięcie do majsterkowania to polecam samemu się z tym pobawić. Jakbym miał dać to mechanikom to wartość robót oscylowałaby w okolicy kupna drugiego egzemplarza i chyba zdecydowałbym się na kupno drugiego busa i sprzedaniu tego.

Wymieniłem też samodzielnie całe kompletne sprzęgło razem z kołem dwumasowym.

Kosztorys ceny brutto:
Sprzęgło z kołem dwumasowym 1600zł.
Zaworki i końcówki wtryskiwaczy 400x4=1600zł
Pompa wstępna pompy CR 360zł
Uszczelniacze i oringi ok 100zł
Kupiłem jeszcze dwa arkusze blachy nierdzewnej 0,8mm i zrobiłem progi. 330zł
Nadkola plastykowe 100zł.
Wiadro farby spirytusowej - okretowej do pomalowania podwozia. 100zł
10l Elaskon Agro do zakonserwowania podwozia. 200zł
i dużo drobnych rzeczy.

Planuje jeszcze pomalować go lakierem akrylowym ale nie wiem czy zdążę przed zima Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dziękuję wojtekjanus za fachową pomoc.
1985matti jest offline   Odpowiedź z Cytatem