Odp: Rosnący stukot w silniku 1.6 TDCI 109 km
Witam,
podłącze się do tematu. Jutro z rana odstawiam auto do mechanika. Po diagnozie podzielę się wiedzą co dolega focusowi i jak wyglądała diagnoza / naprawa
U mnie występują standardowe objawy o których niektórzy piszą że "ten typ tak ma" a niektórzy co również podzielam że nic samo z siebie się nie bierze i skoro kiedyś było inaczej - lepiej to znaczy że coś się zaczyna złego dziać. Czytałem już chyba wszystkie wątki w temacie i niektóre historie to jakiś koszmar.. dlatego wolę jechać w miarę wcześnie bo i tak trochę już z tym jeżdżę :/ na początku było bo mało słyszalne więc możliwe że proces już nieco trwa
u mnie objaw jest taki że wraz z obrotami słychać klekotanie, takie metaliczne stukanie.
Stuki słychać w trakcie jazdy jak również na postoju tylko mniej. Najbardziej słychać je na biegach 1 i 2. Występowanie tych dźwięków nie znika po rozgrzaniu silnika. Zależnie od obrotów dźwięki zmieniają swoją intensywność - raz szybciej głośniej raz ciszej w zależności od obrotów. Najgorzej jest ok 1.200 - 2000. Pojawiła się nierówna praca silnika - większe drgania aż czuć w kabinie. Wiem że dodatkowo kończy mi się dwumasa ale głównym problemem jest silnik i jego klekot, jak okaże się że jest w miarę zdrowy to naprawiam resztę - dwumas.
Dodam jeszcze że mam kolejną "standardową" przypadłość 1.6 tdci czyli chrobotanie z okolic rozrządu. Mechanik stwierdził że problem może tkwić w nieodpowiednim napięciu paska, spotkałem na forum podobne opinie. Nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ na ten klekot..
Mam nadzieję że przyczyna nie leży w opiłkach metalu które powycierały co nieco..
olej zmieniałem 2 razy odkąd posiadam auto co ~ 10k km
Pytania:
jak można sprawdzić że w silniku są opiłki w domowych warunkach? na bagnecie? albo pod korkiem powinno się coś zbierać?
jeśli są - a zapewne są w pewnej ilości to może zastosować jakaś płukankę? faktycznie daje to coś?
przy naprawie turbo mechanik stwierdził że sitka nie było w śrubie banjo trochę słabo bo wolałbym mieć to sitko i dbać o jego drożność a tak to wszystko leci dalej
w najbliższych dniach dam znać może komuś się przyda.
pozdrawiam,
K
|