View Single Post
Stary 21-09-2015, 13:09   #28
wtomeks
Zablokowany

Imię: Tomek
Model: Scorpio;Ka
Silnik: 2.0/1.3
Rocznik: 1994/2001
Domyślnie Odp: Rosnący stukot w silniku 1.6 TDCI 109 km

Lotek zobacz ile jest tematów i jakie są problemy. Warsztat który robił focusa w którym padło turbo, zostało usunięte sitko. Pompy oleju to żadna nowość że trzeba wymieniać prawie tak samo jak olej.
W tym miesiącu 4 wymiany silników 3 fordy 1 peugot z 1.6 tdci 16v. Doskonale znana jednostka.

2.0 tdci mają jedynie negatywną opinie o wtryski. Mechanicznie nie ma żadnych zastrzeżen do nich.

Jeszcze z rzeczy które padły jest czujnik położenia wału. Też drogi niesamowicie.

Więc jak ktoś ma kontakt z swoim autem i robi przebiegu 8 tyś rocznie no to nie ma sensu gadać. Bo taka osoba robi tyle kilometrów rocznie co inni w 3 miesiące

Ogólnie silnik jezdził sporo czasu i nie było z nim problemu, ale jak ruszyło to wszystko.

Zaczeło się od nieszczelności wtrysków, tematów o tym jest pełno, zestawienie w którym ASO peugota i forda jakie ceny.

Jest to nagminne w tych autach że pocą sięwtryski na wejsciu w pokrywę.

Gdy stukot był dalej, pojawił się temat rozrządu i koła pasowego też które potrafi robić halas. Pełno tematów i userów którzy to zmieniali.

To udało się wyeliminować. Zupełnie przypadkiem czytajac o wałkach pojawiły się tematy o wytartych wałkach. Po zdjęciu pokrywy okazało się że na 4 cyl krzywki były przytarte pięknie.

Ta droga doprowadziła do panewek wyjechanych.

Poszukiwanie dołu silnika doprowadziło do wielu osób które zajmują się tylko handlem fordami i peugotami z 1.6 tdci.

Gość do bloku dodaje zaraz sprawdzoną pompe oleju bo też są kiepskie.

Więc możecie mieć opinie swoją na podstawie jednego auta. Ja zgłebiałem temat dosyćdługo bo bardzo dziwiły mnie ceny silników.

Opisy aukcji, silnik sprawny wałki nie wytarte rozrząd nie stukocze, gwarancja.

Więc możecie sobie bronić tego silnika tylko proszę wytłumaczcie mi czemu np ford focus 1.6 tdci 2007r kosztuje od 8 tyś juz?? do 11 tyś czy 12 jest pełno ofert a benzyny z tego samego roku z gorszym wyposażeniem chodzą po 15??
wtomeks jest offline   Odpowiedź z Cytatem