View Single Post
Stary 22-09-2015, 10:24   #494
rotkev
ford::beginner

Model: FORD MONDEO MK3
Silnik: 1.8 DURATEC (125 KM)
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Jaka instalacja LPG do 1.8 Duratec (125 KM)

Witam.
Od założenia tematu minęło już ponad 3 lata. W tym czasie wiele informacji zostało przekazanych osobom, które chciały i chcą założyć instalację gazową do forda.
Sam takich informacji poszukiwałem. Co mogę powiedzieć? Mam instalację gazową BRC SEQUENT 24 od ponad 3 lat. W tym czasie nie miałem żadnych problemów z gazem. Dosłownie. Samochód jak jeździł na gazie tak jeździ. Przejechałem już ponad 70 tys. km. Spalanie na poziomie 9-10L na 100km. Jeżeli chodzi o lubryfikację to jest zamontowana, ale tak została ustawiona, że praktycznie nie dolewałem tego specyfiku od początku. Niewielkim minusem jest niewielki spadek mocy , jednakże nie jest to uciążliwe. Miałem problem z silnikiem, gdyż gaz ma wyższą temperaturę spalania i oczyszcza silnik z nagarów. Spowodowało to, że zaczął brać duże ilości oleju. Zrobiłem remont silnika jakiś rok temu wymieniając pierścienie, uszczelniacze, popychacze itp. i od tamtej pory nie bierze ani grama oleju. Ale trzeba się z tym liczyć montując instalację gazową, że w pewnym momencie silnik może zacząć się rozszczelniać. Podsumowując: najważniejszym elementem, aby instalacja gazowa długi czas działała bezawaryjnie jest jej montaż. Jeżeli chodzi o producenta to ten element schodzi na drugi plan. Możemy mieć najlepszego producenta, a źle wykonaną instalację gazową, a co za tym idzie spowoduje jej awaryjność. Dlatego drodzy użytkownicy poszukujcie dobrych fachowców polecanych przez kolegów, znajomych i przez forum, którzy zrobią to porządnie.
Pozdrawiam .
rotkev jest offline   Odpowiedź z Cytatem