Temat: [Mondeo 2007-2014] Przygasanie świateł
View Single Post
Stary 22-09-2015, 23:27   #138
piksel1984
ford::beginner

Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi 125 KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Przygasanie świateł

Czołem,
I mnie dotknęła ta przypadłość. Jeden elektryk stwierdził, że akumulator jest w porządku i alternator także. Po przeglądnięciu kilku forów nadal nie wiadomo co to może być.
Na pewno odwiedzę ASO z tym przypadkiem.

Nie wiem, jak w waszych przypadkach ale u mnie to jest widoczne tym lepiej im więcej odbiorników prądu jest włączonych. Zwykła lampa sufitowa i wciśnięcie hamulca i efekt murowany.

W międzyczasie:

1) czy ktoś ma może te schematy do Mondeo Mk4? Ciągle trafiam na MK3 a te linki od MK4 na naszym forum wygasły?

2) rozumiem, że mamy alternator z systemem "smart charge", który reguluje jego pracę w zależności od obciążenia w taki sposób aby zapewnić ładowanie akumulatora. Czy ktoś się orientuje w jaki sposób to dokładnie działa? Czy regulator wysyła informację gdzieś do centralnego modułu sterowania i otrzymuję informację zwrotną? Myślałem przez chwilę że regulator działa dobrze, ale to sygnał sterujący nim wariuje. Przykładowo wysłane jest zapotrzebowanie na więcej energii, regulator wymusza to na alternatorze ale okazuje się że to jest zbyt dużo i moduł sterowania wymusza mniej energii i w efekcie wszystko przygasa. Powstaje pytanie czy regulator wysyła informację w sposób dyskretny (pewnych poziomów) czy ciągły? Dobrze byłoby odrzucić hipotezę trzepniętej komunikacji. Prościej gdyby to regulator wysyłał nieprawidłowe informacje.

3) co z podłączeniem masy? Ktoś ma jakiś schemat gdzie one się w ogóle znajdują, może to one wprowadzają zakłócenia? Co pewien czas w necie migają mi jakieś piękne schematy 3D z na niebiesko zaznaczonymi elementami, co to jest?

Dzięki za pomoc
piksel1984 jest offline   Odpowiedź z Cytatem