View Single Post
Stary 27-09-2015, 19:59   #251
dwdembek
ford::beginner

Model: [MK2] kombi
Silnik: 1.8 benzyna/gaz
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Nawiew zwariował wieje tylko na szybę przednią.

Cytat:
Napisał WitekG. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego układ działa na podciśnienie. Wszystko zaczyna się od czarnego wężyka w komorze silnika (fotka 1). Tam zacznij. Drugie miejsce to akumulator podciśnienia (fotka 2), wężyk musi być czysty powinien zasysać. Akumulator znajdziesz blisko wentylatora nad nogami pasażera.
Idź dalej sprawdzaj przewody które dochodzą do przełącznika kierunków nawiewu i siły nawiewu.
Zieloną gumka a raczej jej szczątki (skoro jej nie znalazłeś w przełączniku siły nawiewu) znajdziesz w wężykach. Najlepiej wszystko przedmuchiwać sprężonym powietrzem.
Aż znajdziesz podciśnienie...

Witam kolegę !

Mam mondeo 1,8 benzyna 97 rok
Problem ze sterowaniem kierunków nawiewów .Szukam po kolei przyczyny.
Po zdjęciu panelu i odpięciu pokręteł sterujących brak jakichkolwiek odgłosów syczenia( przy włączonym motorze)
Nie mogę znaleźć tego wężyka w komorze silnika ze zdjęcia nr 1
Akumulator podciśnienia zdjęcia nr 2 znalazłem , po zdjęciu przewodów jest syczenie

Pokrętło od siły nadmuchu rozebrane - brak zielonej uszczelki.

Gdzie szukać przyczyny braku podciśnienia w przewodach od pokręteł ?
( wszystkie przedmuchane poza zielonym i czarnym - nie wiem gdzie drugie ich końce )
Czy ciśnienie przy akumulatorze podciśnienia świadczy , że z wytwarzaniem podciśnienia wszystko ok ?

Jak kupić uczczelkę zielona ?

Proszę o diagnozę
dwdembek jest offline   Odpowiedź z Cytatem