Witam. Ostatnio miałem okazję pojeździć Mondeo w ramach jazdy próbnej. Oto wnioski, jakie wypłynęły po jeździe:
1. "Naciśnij sprzęgło..." - praktycznie norma, silnik odpalony, komunikat się świeci, potem gaśnie, wygląda jakby soft miał refleks szachisty.
2. Podczas jazdy w terenie, często słyszałem "Caution". Nie wiedziałem jednak, przed czym było ostrzeżenie (na pewno nie pasy, zbyt bliska odległość od poprzedzającego wozu)
3. Odsuwanie fotela po wyłączeniu silnika - niepraktyczne
4. Ekran systemu SYNC i nawigacji - wymaga co nieco siły, przy nacisku, ale po paru kliknięciach wygląda koszmarnie. Odciski palców są odrażające...
5. Nadmuchiwane pasy z tyłu - super sprawa, jednak klamra ciężarem i charakterystyką niewiele odbiega od cegły. Trudne w zapięciu.
6. Kamera cofania i czujniki - pracują bardzo dobrze, jednak głośność wydawanych ostrzeżeń jest powalająca. Można je usłyszeć nawet będąc za ścianą w mieszkaniu!
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
7. Klima rzeczywiście sprawia wrażenie momentami za ostro pracującej, ale wystarczy trochę pomajstrować przy ustawieniach i wszystko można zaprogramować według własnych preferencji. Wbrew pierwszemu wrażeniu, obsługa jest w miarę intuicyjna.
8. Ford Dynamic LED i automatyczne światła drogowe - skuteczne. Ryzyko oślepienia uznałbym za minimalne.
9. Asystent pasa ruchu - wychodzi na to, że: najpierw migacz, potem zmiana pasa (wyprzedzanie), migacz i powrót na swój pas. Zdarzyło się, że system próbował korygować kierowcy tor jazdy.
10. Uwaga na progach zwalniających i garbach. Przy zbyt dużej prędkości można poszlifować spód zderzaka
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poza tym samochód wygodny, dynamika silnika wystarczająca, sylwetka efektowna, wręcz potężna.