Witam,
Mam Forda Focusa mk 1 z silnikiem 1.4 75km 16v z 1999r (auto jest w benzynie). Jakiś czas temu gdy jechałem przeskoczył mi rozrząd i strzeliła mi głowica. Oczywiście wtedy gdy oddałem auto do mechanika, nie poinformował mnie on o tym, że mam jeszcze do zrobienia pierścienie na tłokach. Więc stwierdziłem, że wsadzę pieniądze i zrobię ten silnik. A więc wyszło na to, że wsadziłem w remont silnika 2 tysiące zł, dowiedziałem się w końcu, że mam do zrobienia jeszcze pierścienie na tłokach ale mechanik mi powiedział jak będę dolewał olej to na razie mogę tak jeździć i w tym problem, wyszło na to, że prawdopodobnie rozwalił mi się jeszcze cylinder (prawdopodobnie, ponieważ nie jestem mechanikiem i nie mam pewności czy ten kompletny brak mocy to nie wina pierścieni na tłokach i przepalanego oleju a do mechanika jeszcze nie oddawałem). I mam takie pytania do bardziej obeznanych ode mnie:
* Czy wiecie może jaki jest mniej więcej koszt zrobienia pierścieni na tłokach?
* Czy przez rozwalone pierścienie auto może tak stracić na mocy jak by padł w nim cylinder?
* O ile jednak by wyszło, że jest uszkodzony cylinder to czy drogo to wychodzi? I czy nie opłaca się bardziej kupić silnik i zrobić przekładkę ?
Na prawdę słabo znam się na autach i prosił bym o pomoc.
Z góry dzięki
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.