View Single Post
Stary 02-10-2015, 18:38   #29
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Samodzielna naprawa pompy wysokiego ciśnienia CR 2.0TDCI

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zasada jest prosta: działa ok - nie grzebać. Tylko jeżeli masz za dużo kasy i szukasz kłopotów - zacznij tam dłubać.

Nie wiem jakie kłopoty masz z odpaleniem. Jeżeli musisz długo kręcić, to najbardziej prawdopodobne jest albo lekkie zapowietrzanie się układu wtryskowego wysokiego ciśnienia, albo kiepski spręż silnika.
Natomiast jeżeli po odpaleniu pracuje nierówno - to można podejrzewać wtryskiwacze.
Najlepiej byłoby podjechać gdzieś na dobry tester (IDS) i sprawdzić w trybie rzeczywistym ciśnienia paliwa na listwie podczas kręcenia i po odpaleniu.
Można zrobić próbę przelewową wtryskiwaczy - mówi bardzo dużo o kondycji wtryskiwaczy, tylko stanu rozpylaczy nie pozwala ocenić. Nie kosztuje dużo, ok 100 zł, ewentualnie samemu można zrobić.
Kłopoty mam takie: w lato po odpaleniu przez 5 - sekund nierówno pracuje chociaż nie zawsze. W zimę trzeba długo kręcić(dla przykładu w zimę 2013/2014 to auto odpalało nawet przy -20 przy czasie kręcenia powiedzmy 7-8 sekund) i po odpaleniu nierówno pracuje. Do tego od czasu do czasu przy ruszaniu auto lubi sobie zgasnąć - tak jakbym przekręcił kluczyk i wyłączył zapłon. Do tego po KAŻDYM zimnym rozruchu z tyłu jest niebiesko- czarny bączek.
Na tyle na ile się znam to sam silnik jest w kondycji wzorowej. Z resztą... Te problemy to mam już tak od około 120 kkm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W zeszłą zimę odpalanie było już tragiczne ale na wiosnę zorientowałem się że mam wszystkie świece spalone - prawdopodobnie było tak w zimę. Co też samo w sobie było dziwne bo te świece to były BERU zakupione w ASO i siedziały tam tylko 2 lata...

Próbę przelewową robiłem jak tylko zaczęły się problemy z rozruchem. Wtedy była idealna (wszystkie wtryski jakoś w granicach 18-24ml/ 4 min pracy ciepłego silnika). Prawdopodobnie przydałoby się ją powtórzyć , żeby sprawdzić co się zmieniło.

Jakoś 3 lata temu byłem w ASO - zrobili test na odpiętych wtyczkach od wtrysków żeby sprawdzić ile pompa wybije ciśnienia przy kręceniu - nie znam wartości, ale według mechanika (Auto Hobby w białymstoku) było wzorowo tym bardziej, że miałem wtedy słaby akumulator - jeszcze fabryczny.

P.S - mam kabel obd a w forscanie można sprawdzić ciśnienie na szynie. Gdybym znał prawidłowe wartości mógłbym co nieco pogrzebać.

P.S 2 - wybaczcie że się tak rozpisuję i to w nie swoim wątku, ale chyba pierwszy raz ktoś się moim tematem zainteresował i przedstawia mi sensowne fakty.

P.S 3 - Też nie jestem zwolennikiem naprawiania "na zapas", ale nie wiem co będzie w zimę. Żona jeździ nim teraz do pracy i nie chcę żeby rano nie miała czym jechać bo focus odmówi współpracy... Bo poza tym auto śmiga super.

UPDATE: Znalazłem wyniki próby przelewowej. Tylko jak mówię auto miało wtedy 120 kkm a nie 240 jak teraz: (4 minuty pracy na ciepłym silniku), ale problemy już były
1. 16 ml.
2. 18 ml.
3. 13,5 ml.
4. 15 ml.

Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 02-10-2015 o 18:49
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem