Cytat:
|
W zeszłą zimę odpalanie było już tragiczne ale na wiosnę zorientowałem się że mam wszystkie świece spalone - prawdopodobnie było tak w zimę
|
Przy prawidłowym sprężaniu silnika i prawidłowym ciśnieniu paliwa oraz przy sprawnych wtryskiwaczach - silnik powinien palić z półobrotu nawet przy wszystkich spalonych świecach. Nawet w największy mróz po nocnym postoju.
Ja sam kiedyś ze zdziwieniem dowiedziałem się, że mam trzy świece spalone, a palił zimą idealnie.
Świece - owszem - pomagają w zimnym rozruchu, ale przede wszystkim w nowoczesnych silnikach instaluje się je ze względów ekologicznych. Świece pracują dosyć długo po odpaleniu, nawet czasem kilka minut.
Podczas wymiany świec miałbyś okazję do pomiaru ciśnienia sprężania.
Cytat:
|
mam kabel obd a w forscanie można sprawdzić ciśnienie na szynie. Gdybym znał prawidłowe wartości mógłbym co nieco pogrzebać.
|
Przy kręceniou rozrusznikiem cisnienie na listwie powinno wynosić 350 barów, +/- 50 barów. Na wolnych obrotach 250 barów, +/- 50 barów. Jeżeli ciśnienie przekroczy dopuszczalne tolerancją wartości, PCM wyłącza silnik. Ciśnienie sprawdza się na podłączonych wtryskach, w trybie rzeczywistym.
Generalnie tzw "ogólnowojskowe" testery nie są wiarygodne, fordowski IDS daje najpewniejsze pomiary.