View Single Post
Stary 04-10-2015, 17:04   #75
sh4dows_f
ford::beginner

Imię: Krzysiek
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI, 109ps
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Rosnący stukot w silniku 1.6 TDCI 109 km

Co do stuków, klekotów itd.

Załączam nagranie jeśli coś Was niepokoi w tym co słychać dajcie proszę znać, bo mnie trochę tak, kiedyś ten silnik był cichszy chodził gładko. Od ok 1:20 zmieniam stronę nagrywania - od strony pasażera, słychać wyraźnie wtedy klasyczne "chrobotanie" tych silników, to pasek rozrządu za mocno napięty? pompa wody? Przez cały filmik słychać taki ostry metaliczny dźwięk, te silniki tak chodzą z czasem?

Dodam że moje przypuszczenia co do dwumasy potwierdza mechanik. W aucie czuć wibracje i słychać klekot. Aby rozwiać wątpliwości chciałbym zapytać o kilka spraw / podrzucam kilka faktów:

1. czy dwumasę słychać też na postoju? U mnie hałasuje coś cały czas ale słychać to najwyraźniej kiedy auto jest pod obciążeniem
2. autem nieco trzęsie jak gaszę i odpalam ale nie wiem czy to norma, bo nie mam punktu odniesienia chociaż sięgając pamięcią wydawało mi się że było lepiej
3. jak sprawdzić i potwierdzić bez rozbierania? da się?
4. Sprzęgło mi nie pływa jak delikatnie wcisnę
5. Jak wciskam sprzęgło na luzie robi się ciszej, przy odpuszczonym słyszę szuranie /chrobotanie
6. To klekotanie może ten odłłos potęguje jakaś metalowa osłona która się obija? ostatnio miałem tak z termiczną przy wydechu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
7. Co myślicie to dwumas? jak jakieś pytania, sugestie testu do przeprowadzenia chętnie wykonam.

Generalnie wrzucam tutaj bo pewności nie mam czy to dwumas bo możliwe że nie, podobne odgłosy słyszałem na filmikach osób które miały problem stricte z silnikiem, tam również występował metaliczny klekot

z góry dzięki

Ostatnio edytowane przez sh4dows_f ; 04-10-2015 o 17:07 Powód: doprecyzowanie
sh4dows_f jest offline   Odpowiedź z Cytatem