View Single Post
Stary 05-10-2015, 12:26   #149
aurerum
ford::professional

Imię: Mieczysław
Model: Mondeo mk4 ,Puma 1,7
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wymiana siedzeń na skórę, czy elektryka zadziała?

Witam ponownie!
Jestem po wymianie siedzeń na skórę z pełną elektryką od polifta oczywiście mondeo mk 4. Moje auto to sedan i chciałbym opisać wymianę boczków drzwi przed liftowych na polifowe. Pewnie większość z Was uważa ,że jest to p&p, ale tak nie jest.Jeśli chodzi o przednie boczki to p&p,ale tylne już nie. Będziemy potrzebować następujące narzędzia: Wkrętarkę ,urządzenie wysokoobrotowe lub pilnik, śrubokręt krzyżak ,torx T20,wiertło fi:4mm i 10mm i kawałek plastikowej karty( ja pożyczyłem od Mojej Żony taki plastik do smarowania ciast idealnie się do tego nadaje bo jest dość sztywny i jego końce są cienki i idealnie wchodzi w każdą szczelinę . Zaczniemy od tylnych boczków ,bo tu troszkę trzeba przerobić.

No to zaczynamy:
1. Demontujemy Zaślepkę przy pomocy płaskiego krętaka.Uwaga - potrafi dobrze odskoczyć, żeby Wam nie zginęła. Następnie Odkręcamy śrubkę torxem T20.

2. Wyciągamy maskownicę klamki, pchając ją w dół i lekko odciągając.Wyskoczy z zaczepów.

3. Usuwamy przełącznik w tym celu musimy wcisnąć dwa zaczepy, które znajdują się na przełączniku. Gdy przełącznik jest już na zewnątrz odpinamy kostkę i teraz możemy wyjąć maskownicę

4.Wkładamy plastikową kartę w dolną część zaślepki rączki i lekko odciągamy do siebie, zaślepka sama wyskoczy.(Większość robi to śrubokrętami i zazwyczaj od środka niszcząc w ten sposób zaślepkę i rączkę ). Odkręcamy dwie śrubki torxem t20 które znajdują się w rączce.

5. Następnie odkręcamy 6 śrubek wokół boczka (Łebki na krzyżak) i go zdejmujemy pamiętając o odpięciu wszystkich przewodów.

6. Demontujemy klamkę odciągając ją do siebie od strony białego kołka. Gdy wyskoczy kołek, przesuwamy ją w prawą stronę i wyjdzie z żółtego kołka.

7.Teraz odpinamy linkę od klamki. W tym celu należy ustawić tą małą klameczkę w pozycji zamkniętych drzwi i wyciągnąć linkę. Teraz klamka jest oswobodzona.

8. Teraz wkładamy linkę w klamkę od polifta i zakładamy ją na żółty kołek.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSCN4265.jpg (82.1 KB, 200 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSCN4247.jpg (98.0 KB, 190 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSCN4248.jpg (97.7 KB, 175 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSCN4249.jpg (95.9 KB, 172 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSCN4251.jpg (92.8 KB, 177 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSCN4252.jpg (108.2 KB, 174 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSCN4253.jpg (93.4 KB, 171 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSCN4254.jpg (86.3 KB, 184 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSCN4255.jpg (93.1 KB, 185 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSCN4240.jpg (92.5 KB, 187 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez artur1970 ; 05-10-2015 o 20:27
aurerum jest offline   Odpowiedź z Cytatem