Temat: [Mondeo 2014- ] Wady wieku dziecięcego.
View Single Post
Stary 06-10-2015, 22:18   #568
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał danielr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@ethernal - zgadzam się z Tobą w 100% i wiem, że tak jest jak piszesz, ale czytałem też, że te paliwa są zamawiane w rafineriach przez dużych odbiorców wg osobnych specyfikacji i tutaj mogą powstawać pewne różnice w składzie chemicznym itp. a to przekłada się na to jak subiektywnie odbieram dane paliwo (silnik pracuje ciszej/głośniej, więcej/mniej pali itp.) Przykładowo masz na każdej stacji paliwo zwykłe i "uszlachetnione". Niby są z tej samej rafinerii ale różnią się jakimiś dodatkami.
A widzisz! Tego nie wiedziałem, ze zamawia się paliwa wg. różnej specifikacji. Myślałem, ze jak spełnia daną normę to jest to zawsze to samo paliwo. Słyszałem też, że np. BP i Statoil robią "upgrade" swoich paliw, odpowiednio Ultimate i Gold, w swoich magazynach na terenie kraju, ale czy to prawda tego nie wiem. Wiem natomiast, ze najdroższe wersje paliw V-power na shellu są sprowadzane z DE lub NL.
Taka ciekawostka trochę OT: jak miałem jeszcze poprzednie Mondeo TDCi to na ON Gold paliło mi więcej niż na zwykłym ON (tankowane na tej samej stacji Statoil). Natomiast przy obecnym najmniej spalił mi na zwykłym Pb95 z BP, częściej tankuję na Shell (blizej mam) Pb95 FS. Ale różnice są niewielkie wiec może to wynika ze specyfiki danej trasy.