View Single Post
Stary 09-10-2015, 12:40   #494
KOWALszefu
ford::amateur

Imię: Daniel
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2,0
Rocznik: 2001
Question 2,0 TDCi sprężynka, nie odpala, dymi

Mam problem ze swoim Mondeo Mk3 2,0 TDCi 2001 r.

Jakieś 1,5 tyg temu na trasie podczas przyspieszenia na 5 biegu auto straciło moc, zapaliła się sprężynka.
Po zgaszeniu auta, odpaleniu ponownie problem znikł. Spręzynka zgasła, auto znów miało moc.

Zauważyłem po tym, że auto delikatnie szarpało podczas jazdy przy stałej prędkości (ok. 2000 obrotów).

W międzyczasie podpinałem auto pod komputer i z ciekawości chciałem zobaczyć czy zapisało jakieś błędy ze strony silnika. Nic nie było.

Wczoraj, w drodze do pracy, przy gwałtownym przyspieszeniu zapaliła się znów sprężynka i auto straciło moc. Przy okazji spora chmurka została za mną przy tym gwałtownym przyspieszeniu.
Po 8 godz. pracy, mając nadzieję, że problem rozwiąże się jak ostatnio, niestety tak nie było.
Po przekręceniu kluczyka w stacyjce, bez odpalenia sprężynka miga. Na szczęście odpalił, lecz chodził dziwnie, szarpał i klekotał głośno. Dojechałem do domu, auto odstawiłem...

Dziś sytuacja wygląda wręcz tragicznie. Po przekręceniu kluczyka sprężynka miga. Auta nie mogę odpalić. Silnik cały się trzęsie przy zapłonie, aż się z niego coś dymi, spod pokrywy silnika jak i z rury wydechowej. Auto unieruchomione.

Jutro będę go podpinał pod kompa, może coś wykaże.

Co to może być. Mam przerażające przeczucie, że umarł. Może ktoś miał podobne problemy/objawy?

Pozdrawiam.
KOWALszefu jest offline   Odpowiedź z Cytatem