Temat: [Focus 2004-2008] znaczny spadek mocy po naprawie 1.6TDCI
View Single Post
Stary 13-10-2015, 01:10   #1
amjr10
ford::amateur

Imię: Olek
Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie znaczny spadek mocy po naprawie 1.6TDCI

Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem Focusa MK2 1.6TDCI (109km).
Autkiem poruszałem przez dłuższy okres bez większych problemów, było bardzo dynamiczne i baaardzo przyjemnie jeździło.
Niestety, przytrafiła się poważniejsza awaria, mianowicie siadły panewki.
Jako, że to koszt spory odłożyło się w czasie i focus stał na stole u mechanika przez okres 4 miesięcy. Obecnie, po wymianie dołu silnika wróciło do sprawności - natomiast zauważyłem jeden bardzo poważny problem - znacząco spadła moc. Najbardziej odczuwalnym elementem jest chyba osiągana prędkość maksymalna, wcześniej podchodziła pod 200km/h a podczas wczorajszej jazdy s8 ciężko było go podkręcić powyżej 130. Na prędkości około 120 km/h czułem jeszcze duży luz pod pedałem gazu, natomiast dociskając go do dechy raczej nie reagował i zbierał się bardzo powoli.
Tyczy się to oczywiście też jazdy na niższych biegach, gdzie rozpędza się dużo wolniej.

Rozumiem, że przyczyną może być wiele rzeczy, ale jako, że jestem raczej początkującym kierowcą nie wiem za bardzo od cizego zacząć sprawdzanie. Budżet również mam bardzo ograniczony i wolałbym obejść się bez setek wizyt u kolejnych speców, dlatego zwracam się z pytaniem, może ma ktoś jakiś pomysł, co jest powodem takiego stanu rzeczy?

Z góry dziękuję.
amjr10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem