Witam witam witam.
Nie miałem sie okazji przywitać , dlatego robie to juz tutaj
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od 3 dni jestem , w sumie szczęśliwym posiadaczem :
Forda Mondeo ST200 2.5 V6 24v 2000r. + LPG sekwencja.
Pierwsza myśl, chyba każdego - tuning !! Podnoszenie mocy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiem z góry :
- hamownie mam u dwóch znajomych ( nie zaden Kreator ) wiec bedą wyniki
- mój znajomy to znany tuner projectów turbo , licze ze podejmie sie strojenia
Zamierzam :
-Powrót do serii ( filtr paliwa, olej + filtr, czyszczenie styków, sprawdzenie szczelnosci dolotu, podciśnienia, sprawdzenie dodatkowego dolotu/klap)
-Uwolnienie wydechu ( wycięcie katalizatora + podmiana srodkowego tlumika na coś przelotowego , nie koniecznie drogiego )
-CAI czyli dolot zimnego powietrza, na osłonietym stożku z nadkola
-Strojenie całego zestawu
Mój ostatni project to Volvo S70 2.3T ~299KM , dlatego mam troche zaburzone odczuwanie , jednak ST200 fajnie podaje i całkiem miło jedzie
Załozenia są takie , by autko wróciło do serii ( bo zapewne jej nie ma ) a moze i troche przebiło 205km
Pytania :
- Zawór EGR , coś z nim kombinowac , zostawic czy wyrzucić i czy wpływa jakos na negatywnie na uzyskiwanie mocy
- Czy ktoś stroił wogóle V6 ? Jakies konkrety, wyniki , wykonawcy?
- Dlugoterminowy plan to wałki z 3.0 V6 , jednak niewiem jak z tym bedzie i niewiem jak podejdą.
Dziekuje , zapraszam do komentowania i wypowiadania sie.
Pozdrawiam wszystkich
Konrad.