View Single Post
Stary 18-10-2015, 20:03   #15
FORD TDCI
ford::beginner

Imię: W
Model: S MAX
Silnik: 1.8
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Słabe ładowanie i paląca się kontrolka akumulatora

Teraz auto padło podczas jazdy, totalnie. Tak jak bym aku wyjął z auta :O Deska głucha, radio się wyłączyło i ogólnie zero prądu w kabinie i silniku.

Po wymianie rozrządu wszystko działo (w sumie to 2-3dni minęły dopiero), wcześniej miałem sporadyczne momenty że palił sie akumulator (ikona na desce) ale gasła. Raz po przekręceniu kluczyka (około 2 miesięcy temu) zero odzewu jak by padł aku, ale podniosłem maskę, wzrokowo popatrzyłem że "jest ok" i zamknąłem po czym auto nagle odpaliło jak by nic mu wcześniej nie dolegało...

Wiem że mogę reklamować to u mechanika który wymieniał rozrząd (powiedzieć że przed naprawą nie było tej usterki) ale... auto jest unieruchomione 40km od niego, a poza tym jego diagnoza będzie strasznie ogólna i ograniczy sie do wymiany całego alternatora ze sprzęgłem i reduktorem napięcia - nie sprawdzi pewnie tego bo nie ma jak. Dlatego nie chce już wracać i tracić czas.

Dodam jeszcze że czasem mam - miałem, usterkę np z niedomykaniem jednej szyby, wycieraczki mi nie działają w trybie czasowym (zamiast np. co 30sekund się włączyć robią to raz co chwile a nagle co 10 sekund - nie mam czujnika deszczu więc tego nie pojmuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).

Co do klem to jakoś wnikliwie się im nie przyglądałem (tylko plus mam widoczny bo minus schowany w obudowie a nie miałem czasu i możliwości by to rozbierać), ale nie zaobserwowałem nic nietypowego.
Silnik wcześniej odpalał, zaglądałem czy kręci się sprzęgło alternatora i to robiło (ale ładowanie na komputerze na zegarach było max 11V), sam alternator też nie wyglądał by nagle doznał jakieś usterki (z zewnątrz).
Wspomaganie kierownicy działało normalnie a pasek był cały i w dobrym stanie.

Jeśli mogę jeszcze jakoś konkretniej opisać problem to piszcie. Nie jestem mechanikiem i wiele rzeczy to dla mnie czarna magia, ale na ile umiem i wiem odpisze szczegółowo.
FORD TDCI jest offline   Odpowiedź z Cytatem