View Single Post
Stary 19-10-2015, 15:44   #986
sseebbaa1
ford::advanced

Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07
Domyślnie Odp: Czas się rozglądać - opony na lato i ...

Cytat:
Napisał pawel934 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zmieniałeś szpilki na dłuższe, czy jak rozwiązałeś temat?
Mam w S-Maxie takie dystanse przykręcane. Grubość 20 mm.
Sprzedawane są one w komplecie na jedną oś. Czyli potrzeba dwa komplety. Te nakrętki do przykręcenia dystansu do piasty przysyłają w zestawie.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Szpilki na pewno wystają ponad powierzchnię dystansu, ale nie pamiętam ile. Może ze 2-3 mm.
Pamiętam, że na pewno wystają, bo nie mogłem zastosować felg stalowych na te dystanse (teraz akurat zmieniałem na zimówki na stalówkach i musiałem odkręcić dystanse, bo końcówki szpilek opierały się o felgę - felga nie przylegała prawidłowo do powierzchni dystansu).

Natomiast z aluminiowymi felgami jest inaczej, bo one mają specjalne zagłębienia pomiędzy otworami i w te zagłębienia wchodzą wystające szpilki.

Poniżej zdjęcie oryginalnej felgi z mojego Mondeo, ale inne oryginalne felgi Forda też tak mają. Strzałką zaznaczyłem zagłębienie, ma on około 7-8 mm głębokości.

Niektórzy stosują nawet dystanse o grubości 17-18 mm i jest wszystko OK.
Eibach ma w swojej ofercie dystans przykręcany o grubości 15 mm, ale tylko dla Mondeo i Focusa, a nie S-Maxa.

A tu jeszcze jedno zdjęcie z Mondeo, gdzie widać na dystansie w których miejscach felga dotyka dystansu - ciemniejsze ślady. Felga jest tak skonstruowana, że dotyka dystansu na jego brzegach, czyli środek już jest delikatnie podniesiony, a do tego jeszcze są te wgłębienia pomiędzy otworami.

A mój S-Max z felgami 7.0x17 ET50 i oponami 225/55 oraz wspomnianymi dystansami po 20 mm wygląda tak:

sseebbaa1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem