Odp: Silnik przy odpalaniu nie wchodzi na obroty po wcześniejszej jeździe
Aktualizacja.
Dzisiaj miałem dwa razy problem z odpaleniem auta po krótkiej jeździe. W drugim przypadku było "ciekawiej".
Odpalił za drugim razem. Przejechałem jakieś pół kilometra i poczułem dziwne lekkie jakby szarpanie oraz sekundowe utraty mocy kilka razy. Po kolejnych ~500m zaczął się dusić i wyskoczyło "usterka układu sterowania silnikiem" czy jakoś tak oraz "tryb ograniczenia prędkości", prędkość spadła do ~20kmh i więcej nie dało się jechać. Chwila nerwów bo było to w połowie ronda ale pojechałem kawałek dalej i zaparkowałem w pierwszym lepszym miejscu. Oczywiście żółta kontrolka "check engine". Przy kolejnych próbach odpalenia palił od razu ale przez chwilę po odpaleniu obroty wchodziły na ok 2k rpm po czym spadały do normalnej wartości.
Kilka godzin później poszedłem po auto żeby przejechać awaryjnie do garażu.
Odpalam od razu, ruszam, jedzie normalnie. Przyspieszam, nic się nie dzieje, żadnych błędów. Pojeździłem po mieście, pojechałem za miasto, żeby go rozgrzać, przez całą trasę najmniejszego problemu, nic się nie działo, chodził jak nowy. Tyle tylko, że pali się kontrolka check engine.
Jutro rano jadę do mojego mechanika na komputer. Nadal podejrzewam czujnik położenia wału.
Ostatnio edytowane przez mk14 ; 22-10-2015 o 21:28
|