Temat: [Galaxy 1994-2000] Podmiana zegarów czy możliwa?
View Single Post
Stary 23-10-2015, 07:59   #174
Witek_1958
ford::advanced

Imię: Witek
Model: Fordy: Galaxy / Grand C-Max
Silnik: 2.0i DOHC / 1.6 EcoBoost
Rocznik: 02'1996 / 05'2011
Domyślnie Odp: Podmiana zegarów czy możliwa?

Cytat:
Napisał Szymon500
Witam, czytam właśnie o podłączeniu licznika z 1/2 FIS w miejsce gdzie był licznik bez FIS.
Kupiłem galaxy mk1 2.0. ktoś wstawił licznik z 1/2 FIS, ale nie ma manetki do tego i czarnej kostki licznika. Manetka jest w drodze, widziałem Twoje schematy jak podłączyć, I nie wiem gdzie szukać tych złączy CBJ, i jak je rozpoznać.
Liczę na odpowiedz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał Witek_1958
...Witaj ....
... CBJ to moduł zawierający przekaźniki i bezpieczniki z przodu i poszukiwane przez Ciebie łączówki z tyłu, a znajduje się on po lewej stronie kierownicy pod wyłącznikiem świateł za klapką otwieraną w dół .....
..złącze C189 (brązowe) znajduje się głębiej za CBJ owinięte w gąbkę - ma doprowadzony tylko jeden kabel do pinu (4), który musisz podłączyć do licznika, aby pokazywał Tobie zużycie paliwa ....
... aby do tej gąbki się dostać nie musisz wyciągać CBJ - możesz sięgnąć ręką nad pedałami i tam ją znajdziesz ....
Cytat:
Napisał Szymon500
Mniej wiecej rozumiem, ale brak polskich znakow na forum psuje wszystko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to zuzycie paliwa juz wiem jak. Ale jak odroznic złącza C121, C125, C200, C204, C205, C311 ? Jedynie po kolorze? Mam takie zdj co pan kiedyś pisał o tym, więc tym się posłuze, jak bede mial jakis problem to sie odezwe.
Pozdro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał Witek_1958
... zaznaczyłem na czerwono opis CBJ(Centralna Skrzynka Łączówek - tak można to przetłumaczyć) i jej lokalizację ... a tutaj masz fotkę CBJ po wyciągnięciu jej z uchwytów: http://forum.fordclubpolska.org/atta...8&d=1306154553 .....
Cytat:
Napisał Szymon500
1. czyli prosto mówiąc to te złącza są wpięte w skrzynkę bezpieczników tak?
Na dniach będę próbował się do tego zabrać, czekam tylko na kostki.
2. A jeszcze, czy kodowanie licznika jest konieczne, 3. i czy zrobię to prostym kabelkiem z allegro za 30zł ?
Cytat:
Napisał Witek_1958
... ad1 tak ...
... ad2 tak ... szczegóły na forum .....
... ad3 nie wiem co kupisz, ale wystarczy kabelek do VAG-a ....
Cytat:
Napisał Szymon500
Dziś tak ogólnie zaglądnąłem w instalację, bo nie mogę nigdzie kostek dostać. Złącze C189 (brązowe) znajdę w tym ?? to chyba będzie te co na zdj widać: http://static.pokazywarka.pl/i/61212...4/dsc-0149.jpg
...przenoszę dyskusję na forum ....

... ad fotki ... trudno powiedzieć, lepiej sfotografuj ją "rozłączoną" od strony pinów .... powinna wyglądać tak jak na załączonej fotce http://forum.fordclubpolska.org/atta...8&d=1445588804 .....

Cytat:
Napisał Szymon500
Okej, ale potrzebuję jeszcze przybliżone zdjęcie kostek ze schematu, bo mam taki ogólny to kolorów kabli nie mogę odczytać, potrzebuję zdjęć schematu kabli złącza c121, c125, c189, c200, c205 i c311. Bo jak przybliże te zdj co mam to mówię nie widać kolorów kabli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... schematy liczników masz tutaj : http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...74669#10374669 ... (na naszym forum tak duże .pdf-y się nie mieszczą) .... przy kablach masz ich kolory .... na fotce na dole kolory są oznaczone literkami w nawiasach przy pinach ... tak samo są oznaczane na pozostałych schematach ....
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Złącze C189.jpg (71.6 KB, 39 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Witek_1958 ; 27-10-2015 o 07:56
Witek_1958 jest offline   Odpowiedź z Cytatem