Cytat:
|
Witam
Zastanawia mnie od dłuższego czasu czy warto wymieniać olej w skrzyniach biegów, ile ludzi tyle opinii, czytałem, że jednym to rozwiązało problemy ze skrzynią, inni rozwalili ją w ten sposób do końca, jak to jest w pierwszych Focusach? Moja skrzynia jest już trochę sponiewierana, zgrzyta przy wrzucaniu trójki (chyba że się trafi w odpowiednie obroty, już się tego nauczyłem ale czasami denerwuje np przy rozpędzaniu pod górkę) i niekiedy haczy przy wrzucaniu jedynki. Jeżeli w tym wypadku jest sens wymieniać olej to jaki olej wlać? Chyba, że lepiej wymienić cała skrzynię, w tym wypadku mam pytanie czy musi być koniecznie skrzynia do tego samego silnika (2.0 w moim przypadku), czy może być obojętnie jaka, byle do Focusa mk1?
|
Wymień olej bez obaw, nie zaszkodzi a z dużym prawdopodobieństwem pomoże. Pytałem w sklepie który specjalizuje się w częściach do Forda, oryginał kosztuje ok 80 zł za litr, identyczny w specyfikacji dobrej marki (nie podaję nazwy) niecałe 50 za litr.
Najlepiej szukaj skrzyni z identycznym oznaczeniem, np do benzyniaków (ib5) mają kod XS4R 7002 i...dwie literki, np fa, fb, ce, cf. Każda z nich pasuje do 1.6 benzyna a na czym polega różnica tego nie wie nikt
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może różnią się przełożeniami? Tam by wyglądało, ale z moich badań w tym zakresie wyszło że nie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.