View Single Post
Stary 27-10-2015, 21:16   #1
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie 2.0 Duratec-HE Dziwne stuki przypominające luzy zaworowe

Mam taką sprawę - od jakichś dwóch miesięcy w czasie pracy silnika słychać takie dziwne stuki przypominające klepiące zawory. Im wyższe obroty tym szybszy ten stukot. Co ciekawe - stojąc przy silniku gdy ktoś wciśnie gaz to wcale nie słychać tych stuków (na luzie je słychać) natomiast w czasie jazdy przy przyspieszaniu słychać je (w zakresie obrotów od 2500 do końca skali na obrotomierzu) tak jakby to były luzy zaworowe (identyczny odgłos). Słychać je cały czas bez względu czy silnik jest zimny czy rozgrzany, przy wciśniętym gazie i po jego puszczeniu (hamowanie silnikiem) też dopóki obroty nie spadną do ok 2500.

Byłem z tym u mechanika, sprawdził luzy zaworowe i są w normie, wałki rozrządu są jak nowe i łańcuch rozrządu też "ładnie napięty".

Problemów z ciśnieniem oleju nie ma, brać oleju też nie bierze... Wymieniłem już paski klinowe, łożysko napinacza paska i pompę wody (pociła się i łożysko już szumiało) ale nadal jest to samo... Siedząc w aucie w czasie jazdy (czy to za kierownicą czy na miejscu pasażera) ewidentnie odgłosy dobiegają z prawej (siedząc w aucie) strony silnika (od strony pasków klinowych).

Nagrałem ten odgłos i wrzuciłem do sieci - posłuchajcie: https://youtu.be/sVPQ47B3-jA

Co to może być??
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem