Temat: [Focus 2004-2008] Tryb awaryjny, blad ukladu swiec
View Single Post
Stary 03-11-2015, 14:00   #9
piotr_gy
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Focus C-Max
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Tryb awaryjny, blad ukladu swiec

Witajcie
Jestem po ładnych kilku godzinach przeszukiwania forum.
Pacjent: c-max 2004 2.0 tdci 136KM, 232 tys. km, Mam go od 3 lat, codzień 2 trasy po 15 km i trochę po mieście.

Objawy: 4 tyg. temu: check engine, p0380 - świece żarowec i błąd - przytkany DPF (tryb awaryjny).
Leczenie 1: Auto przegonione - rozgrzane 3 bieg, 2750 rpm przez 15 minut. Wymieniona 1 przepalona świeca.

Objawy 1 tydzień temu - te same.
Leczenie 2: Wymiana 3 pozostałych świec. Wymuszone komputerem wypalenie DPF na postoju.

3 dni po leczeniu 2 - te same objawy.
Wizyta u elektryka:
- sprawdził we wtyczkach/gniazdkach przy podszybiu - OK,
- sprawdził gniazdko przy sterowniku świec (przed lewym przednim kołem) - OK,
- miał na warsztacie innego c-maxa, przełożył od niego sterownik - bez zmian - błąd powrócił po kilku odpaleniach silnika,
- wyczyścił styk kabli z masą (pod filtrem powietrza),
- puszkę bezpieczników otworzył, widział, co jest w środku i tyle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedział instalacja sprawna - problem musi być po stronie świec.
Mechanik powiedział: włożyłem nowe świece bosh o identycznych parametrach.

Co dziwne - do tej pory check engine włączał się po jeździe po polnej drodze (trzęsło) wyłączał w wilgotnej pogodzie (deszcz, mgła) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozruch od zawsze, to 2-3 sekundy kręcenia, silnik chodzi równo.
DPF spróbuję wypalić, gdy będą sprawne świece, jeśli dalej będzie źle, to pewnie dam wyciąć "chwasta" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Poradźcie, co ze świecami bo nie wiem już co dalej - na razie w to włożyłem 450 zł bez rezultatu.
Może jakiś link, albo Wasze doświadczenia?
piotr_gy jest offline   Odpowiedź z Cytatem