Cytat:
|
Nokian z rosyjskiej produkcji podobno g... wart.
|
Właśnie się rozglądałem za oponami i już byłem przekonany po czytaniu wpisów do Nokiana, ale pogadałem z dwoma niezależnymi znajomymi oponiarzami. Zarówno jeden jak i drugi odradzają Nokiany. Jest problem z prawidłowym wyważeniem. Czasami założenie nawet 50-gramowych obciążników nie rozwiązuje problemu. Nadal są problemy z wyważeniem. Podobno problem się pojawił od momentu przeniesienia produkcji do Rosji. Z kolei drugi oponiarz powiedział, że nie zamawia i nie zakłada Nokianów, bo "coś z nimi jest jednak nie tak". A zakłada tylko wtedy, gdy klient się na nie uprze, ale z zastrzeżeniem, że nie bierze za to odpowiedzialności.
Mam znajomego, który kupił te WR D3 w poprzednim sezonie, ale wyprodukowane w Finlandii. Nie miał i nie ma z nimi problemu. Jednak ja w tym roku nie zaryzykuję, wybór padł na:
Hankook Winter i*cept Evo 2 W320 215/60 R 16 99H XL za 370zł za sztukę z montażem, wyważaniem, full serwisem.
Może ma ktoś doświadczenie z tymi oponkami? Bo dopiero będę zamawiać. Chyba że jest ciekawsza alternatywa w rozsądnych pieniążkach na stalowe felgi?