Temat: [Focus 2011-2014] Spalanie. 1.6 Tdci 95 km
View Single Post
Stary 11-11-2015, 12:02   #41
Shreq
ford::average

Imię: Z
Model: F
Silnik: 1
Rocznik: 2
Domyślnie Odp: Spalanie. 1.6 Tdci 95 km

Też mam porównanie jeśli chodzi o TDI a TDCI.

Byłem przez 5 lat posiadaczem Skody Octavii 2 z silnikiem 1.9 TDI zrobionej na lekko powyżej 150 km i muszę Wam powiedzieć, że w mieście Skoda paliła ok 0,5 L mniej od Focusa. Duża różnica pojawia się w trasie na korzyść Forda, gdzie utrzymując prędkość przelotową w okolicach 120 km/h Ford potrafi spalać około 4,5 L, Skoda (skrzynia 5 biegowa) spalała w podobnych warunkach 5-5,5 L (przy podobnym temperamencie kierowcy).

Generalnie z TDCI jestem bardzo zadowolony... jest cichy, dynamiczny i dość harmonijnie rozwija swą moc (nie ma tak bardzo odczuwalnych przeciążeń jak w silniku TDI).

Przewagą Forda w trasie jest na pewno 6 biegowa skrzynia, niestety w mieście jest odwrotnie (1 i 2 bieg jest stanowczo za krótka i podczas chęci sprawnego ruszenia za szybko kończy się 1 bieg) i to pewnie przyczynia się również do różnic wspomnianych wyżej wyników spalania.

Oczywiście powyższe spalania to wyniki rzeczywiste (po dostosowaniu wskazań liczników do spalania uzyskiwanego z tankowania). Co ciekawe Skoda według zegarów zaniżała spalanie a Ford je zawyżał.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Shreq ; 11-11-2015 o 12:06
Shreq jest offline   Odpowiedź z Cytatem