Temat: [Focus 1998-2004] Bardzo mocne dymienie
View Single Post
Stary 13-11-2015, 18:31   #39
GTB20
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: sharan
Silnik: auy
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Bardzo mocne dymienie

Tyle ze uklad EGR jesli nawet mialby oddawac cos ciepla do ukladu chlodzenia to byloby to tak malo ze trudno mowic cos tu o grzaniu i odczuciach. Poza tym istota dzialania i cel ukladu recyrkulacji spalin to obnizenie temperatury gazów wylotowych. Czyli, jesli mnie pamiec nie myli to chodzi o obnizenie temperatury spalin ponizej 700 czy 750 stopni celcjusza. Wiec skoro usuwamy uklad EGR to czysto teoretycznie temperatura w komorze spalania podnosi sie. Skoro sie podnosi to glowica jest nieco cieplejsza. To nie tyle co wydaje mi sie ze temepratura bezie wyzsza co wiem. Jesli trafi do mnie jakis 2.0 tdi w łapy bruden to zbadam jaka jest temperatura na wydechu i dla testów zaslepie EGR i zdam relacje. Takie gadanie ze "wydaje mi sie ze jest cieplej" pewnie o 5 stopni to do mnie nei przemawia. Ludzia zazwyczaj mi gadaja jakei to maja odczucia a sa to ludizska komletnie nieznajacy sie na motoryzacji a odczucia maja takie jak jakis chirurg w tej materii. Zaden specjalista w tej branży nie stwierdzi raczej ze rozgrzewa sie o 5 stopni szybciej itp. Chcecie to spytajcie HEKO czy innych tunerow w PL co o tym sadzą i czy dadza taka odpowiedz. Poza tym niektore uklady egr w roznych markach maja chlodniczke a niektore nie maj i spaliny ida z kolekotra wydechowego przez zawor bezposrednio w kolektor dolotowy.
GTB20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem