Za krótkie pasy bezpieczeńśtwa
Na początku chciałbym się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na forum. Jestem zadowolonym posiadaczem Focusa MK1 z 2004 roku w wersji sedan.
Tak się szczęśliwie stało że od końca sierpnia jestem także ojcem i jak każdy ojciec staram się zrobić wszystko żeby moja córeczka miała wygodną i bezpieczną podróż. Niestety mam wrażenie że Ford był odrobinę odmiennego zdania i pasy bezpieczeństwa które mam z tył auta są mniej niż "na styk". Żeby zapiąć fotelik (oczywiście tyłem do kierunku jazdy) muszę się*zdrowo nagimnastykować a sam fotelik tak czy siak stoi lekko "pod kątem" bo inaczej się nie da.
I tu pojawia się*moje pytanie - czy można wymienić pas bezpieczeństwa na dłuższy, a jeżeli tak to jaki jest orientacyjny koszt takiej zabawy i przede wszystkim - na co zwrócić uwagę podczas takiej wymiany (nie ukrywam że jestem raczej elektronikiem niż mechanikiem i wolę oddać tą robotę w ręce kogoś doświadczonego). Czytałem od przedłużaczach do pasów bezpieczeństwa, ale po pierwsze - 60 cm przedłużenia to zdecydowanie za dużo, po drugie przedłużacze mają*swoją*dodatkową regulację jak w plecaku i boję*się że w razie wypadku to nie wytrzyma, no i po trzecie - nie wierzę że dodatkowe ogniwo nie sprawi że pas będzie mniej wytrzymały.
|