View Single Post
Stary 15-11-2015, 17:18   #790
Cinekkk
ford::average

Imię: Marcin
Model: Transit
Silnik: 2,2 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Kilka pytań dot. zakupu

Posiadam właśnie taki model jakim jesteś zainteresowany i mam go ok. 5 lat . Kupiłem go z przebiegiem 160 lub 180 tys km teraz mam już prawie 515 tys km więc mogę sporo o nim powiedzieć.
Transity te są bardzo wrażliwe na jakość paliwa oraz ogólnie stan układu paliwowego. Osoba która leje byle jakie paliwo, nie wymienia filtrów lub jakieś tanie zamienniki może mieć problemy z wtryskiwaczami lub pompą.
Wtryskiwacze są piezoelektryczne więc w grę wchodzi raczej tylko wymiana na nowe a koszt ich jest znaczny. Wsłuchaj się w pracę silnika czy nie ma typowego stukania/ klekotu- często stukają wtryski.
Dobrze by było podłączyć się pod komputer i sprawdzić korekty wtrysku. Co prawda nie dadzą one jednoznacznej odpowiedzi o stanie wtryskiwaczy ale na pewno można będzie coś więcej wywnioskować.
Często zapychają się EGRy- wsłuchaj się czy po zgaszeniu silnika jest typowy dźwięk dla egra (takie kilkukrotne chrobotanie, trzeszczenie ). Jeśli nie ma tzn że jest zapchany egr (kontrolka silnika będzie się paliła na desce).
Jeśli falują obroty często winowajcą jest czujnik ciśnienia na pompie.
Sprawdź czy po jeździe na dziurach nie słychać łomotu z tylnych kół. (często wyrabiają się otwory kołków ustalających w jarzmach) i wtedy trzeba zazwyczaj wymieniać całe jarzma na nowe.
Osobiście na rdzę nie narzekam- nie mam się do czego przyczepić i auto nie jest pognite (rocznik 2007) ale wiem, że lubi ruda wychodzić w okolicach przednich drzwi (okolice stopnia - a dokładnie pod tym plastikiem).
Co do spalania. Spalanie 6,5-7,5 l.(silnik 2,2 TDCI) przy delikatnej jeździe. Więcej niż 8,5 l mi nie spaliło. (dane podałem dla spalania w trasie).
To tak w skrócie co mi przyszło na myśl.
Cinekkk jest offline   Odpowiedź z Cytatem