Temat: [Mondeo 2014- ] Wady wieku dziecięcego.
View Single Post
Stary 15-11-2015, 17:37   #701
tommyl
ford::beginner

Model: Venga, MK IV Titanium
Silnik: 1.6 125km, 2.0 TDI 140KM
Rocznik: 2010, 2011/2012
Domyślnie Pytania dotyczące funkcjonalności.

Witam,

przed zakupem i wybraniem konkretnej wersji/pakietów mam parę pytań. Przeczytałem wszystkie wątki o MK5 ( jeden ma 260 stron...) ale nie doszukałem się poniższego. Myślę że odpowiedzi przydadzą się innym:

1. kombi czy sedan? 540 vs 500 przy dojazdówce/zestawie naprawczym. Nie piszecie jakie wersje wybraliście. Oba nadwozia są ładne.
sedan: Wykończenie bagażnika w sedanie jest skandaliczne. Gola blacha, mata welurowa słabo dopasowana, opuszczenie foteli podnosi ja w gore, brak najmniejszych schowków. No i ta pólka bagażnika. nie złamała Wam się jeszcze? Brak gniazda 220V...
kombi: Tu tez nie ma fajerwerków. Az dziwne ze takiej klasy auto ma styropian zamiast najzwyklejszego plastiku... no ale już tam można coś schować. Podłoga jest sztywniejsza i roleta o klasę lepsze (w wyglądzie przynajmniej) niż w sedanie. Jest jeszcze pakiet za 120 podnoszący jakość, która powinna być swoją drogą w segmencie D w standardzie

Jakie są wasze wrażenia? Czym się kierowaliście przy wyborze (u mnie 2+2, może kiedyś 2+3)

2. Prawdopodobnie kupie samochód z wyprzedaży rocznika 2015? Wyprodukowany może być zarówno w styczniu jak i wrześniu. Tego jeszcze nie wiem bo czekam na info. Jak będę mógł sprawdzić czy problem z klimatyzacja w tym modelu jest poprawiony, czy najnowsza wersja Softu, nawigacji są wgrane?

3. Czy w wersji Tytanium wszystkie 4 szyby maja "funkcje bezpiecznego zamykania? (cofniecie przed przeszkoda)

4. Jak składa się lusterka po wyłączeniu samochodu (wersja z przyciskiem Start/Stop)? Gdzieś wyczytałem ze musi być zapłon włączony...by je złożyć, jak się zapomni przed zgaszeniem silnika

5. Ford LED: W Salonie usłyszałem ze w przypadku przepalenia leda lub innego problemu wymienia się cały klosz. Ktoś się orientuje jaka cena?

6. Czujniki ciśnienia. Rozumiem, że są w każdym kole i przy przekładce kompletnych kół trzeba też kupić drugi komplet czujników? Czy jest jakaś filozofia z zakładaniem tych czujników jeśli się nie kupi zestawu w salonie? Czy zakłady wulkanizacyjne nie maja z tym problemu?

7. Serwis w ASO na swoich częściach, głownie chodzi mi o olej i filtr do klimatyzacji gdzie można bak paliwa zaoszczędzić? Czy ASO Forda robią problemy?

8. Światła do jazdy w dzień. Posiadając Ford LED i automatyczne sterowanie światłami, jak ustawić by światła do jazdy w dzień świeciły się non stop aż się zacznie szarówka robić. Lub odwrotnie, jak zrobić by się światła mijania świeciły non stop i automat przełączał tylko miedzy nimi a długimi? (chyba że światła do jazdy w dzień to to samo co mijania)

9. Czujniki parkowania z przodu. Kiedy dokładnie się załączają i czy od razu widać je na ekranie?

10. Które dodatkowe wyposażenie wybralibyście podobnie, z czego byście zrezygnowali, czego wam brakuje?

pozdro!
tommyl jest offline   Odpowiedź z Cytatem